Incepand cu 22 februarie 2002, la solicitarea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) Jandarmeria Romana a participat, sapte ani batuti pe muchie, la misiuni de mentinere a pacii in Kosovo, in cadrul Politiei Natiunilor Unite.
“In serviciul pacii” este distinctia primita, sistematic, de catre romani la intoarcerea de pe front, cand raportau “misiune indeplinita !”.
Remember a ceea ce a fost la inceputuri, povestit chiar de catre doi dintre jandarmii ploiesteni, participanti la conflictele interetnice: “Nu ne-aducem aminte sa fi avut Craciun linistit si, cu atat mai putin, Revelion. La cumpana dintre ani, am primit botezul focului de pistoale mitraliera”… (…)“Si ne aducem aminte de o intamplare care ne va marca toata viata – copii si civili masacrati” – mai aveau sa ne spuna, citind parca dintr-un jurnal de front: (…)“Vin romanii si salveaza ei situatia, erau alte vorbe spuse de catre spanioli sau englezi, colegi de-ai nostri”. Si, desigur, se rezolva.
Si, de parca s-ar fi legat anumite afinitati, drumul spre Kosovo se opreste, de ani buni, in provincia Peja. De-acolo au revenit, recent, si cei 10 subofiteri din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Matei Basarab din Ploiesti, care au efectuat misiuni specifice teatrului de operatii.
Iar daca pana in anul 2008, unitatile romanesti s-au subordonat operativ – pentru misiuni in lupta, comandantului politiei din regiune – iar in situatiile cand s-au efectuat misiuni in afara acesteia – Consilierului Special al Comisarului Politiei ONU – de la inceputul anului 2009, toate actiunile s-au desfasurat sub egida fortei speciale de politie Eulex.
Fapt este ca, pentru noi, prea putina importanta are acest lucru, de mentionat fiind faptul ca, la recenta intoarcere din Kosovo, dupa un an de mentinut linistea, jandarmii ploiesteni au fost decorati, din nou, de catre reprezentantii Natiunilor Unite, cu medalia “In serviciul pacii”.
Schimbul de stafeta este asigurat, cat timp alt contingent de jandarmi, din care fac parte si patru supofiteri ploiesteni au plecat, recent, tot in Kosovo.
Asadar, dupa o traditie neintrerupta de 7 ani, de participare pe teatrul de operatiuni din Kosovo, cronicarul vremurilor care vor sa vina este posibil a scrie, in manualele de istorie, un capitol separat – “Kosovo, Kosovo”, dupa cum, in literatura exista “ Dobrogrea, Dobrogea”.
(F.T.)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorCALENDARUL ZILEI