In ultima perioada, cei care locuiesc la bloc sau posesorii telefoanelor mobile sunt asaltati de tot felul de materiale promotionale sau de mesaje care ii anunta ca au castigat diverse bunuri, sume de bani sau chiar autoturisme, de la persoane necunoscute, care isi declina identitatea, pentru a parea credibili, in vederea obtinerii unor sume de bani. ‘’Felicitari. Puteti fi fericitul castigator al unei masini marca X daca mai cumparati Y produse”, este un mesaj bine cunoscut de cei care au ajuns la limita disperarii. Cu atat mai mult cu cat, aparent inofensivele metode de publicitate folosite de astfel de firme pot ascunde si riscuri destul de mari pentru destinatarii materialelor promotionale. Este firesc ca destinatarul unui plic cu un astfel de continut sa se intrebe de unde firma respectiva are datele sale personale, in conditiile in care, potrivit Legii 677, din 21 noiembrie 2001, o parte din aceste date au caracter confidential. In aceste conditii, fiecare cetatean al Romaniei, indiferent de statutul sau social si de profesia pe care o are, se poate teme ca datele sale personale pot ajunge si la persoane rau intentionate, care nu ar avea nicio retinere sa le foloseasca in scopuri ilegale.
Concluzia la care ajunge cetateanul de rand este ca informatii strict personale sunt la indemana oricui este interesat. „Eu nu inteleg cum aceste persoane au datele mele personale pentru ca eu nu sunt de acord sa fac parte din campaniile lor. Primesc plicuri acasa in care gasesc tot felul de informatii despre concursuri in care se spune ca pot castiga masini si alte prostii de astea pentru creduli, iar pe plic la destinatar este trecuta adresa mea completa, cu toate datele mele personale. Stiu tot despre mine, probabil si numarul de la pantofi ! Nu este normal, pentru ca aceste date daca au putut fi obtinute atat de usor inseamna ca le pot folosi si in alte scopuri. Este clar ca sistemul informatic al evidentei are mari lacune. Si ne miram de ce se intampla atatea?!”, ne-a declarat un ploiestean nemultumit de faptul ca o firma din judetul Prahova (aceasta fiind trecuta pe plic ca si expeditor) ii stie adresa completa. „Am monitorizat si noi aceste aspecte, si va pot spune ca ne-am interesat si am vazut ca foarte multa lume primeste aceste plicuri pe care intr-adevar sunt trecute foarte exact datele personale. Aceasta situatie este posibila dupa ce datele respective au fost obtinute de firmele sau persoanele interesate sub diferite forme. Sistemul nostru, din pacate, este pus la dispozitia mai multor institutii – Casa de asigurari, agentii sau directii. Din punctul nostru de vedere, datele personale sunt sub protectie.
La nivel national, cine stie?! Mai este inca un aspect interesant al problemei. Daca se urmareste, se poate observa ca mai toti cei care primesc aceste plicuri sunt persoane din clasa medie, spre cea bogata. Riscul poate fi destul de mare. Foarte usor se poate ajunge sa fie pierdut dreptul de proprietar asupra locuintei, al autoturismului etc. Ori sa fie facute cinci credite la tot atatea banci, intr-o singura zi, pentru a se evita verificarile”, ne-a declarat Adrian Pop, functionar in cadrul Serviciului de Evidenta a Populatiei Prahova.
Catalina STROE