Spionaj, coruptie la nivel inalt si abuz in serviciu. Acestea sunt doar 3 din cazurile celebre care au ajuns pe masa judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anul trecut, insa, un judecator a avut inca 1060 de astfel de dosare, o cifra record, fata de alte state europene. Un singur judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut de rezolvat, anul trecut, 1063 de dosare, o cifra ametitoare daca ne raportam la media europeana. Spre exemplu, in Germania, un judecator de la Curtea Suprema, cu atributii asemanatoare, a avut de rezolvat de 10 ori mai putine dosare.
Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii arata ca sistemul judiciar romanesc sufera din cauza lipsei de personal. Judecatorii sunt putini, dosarele multe, asa ca procesele devin tot mai lungi. Totodata, speriati de faptul ca, odata cu legea Predoiu, nu vor mai putea iesi la pensie anticipat decat dupa 25 de ani de munca, tot mai multi magistrati cer sa iasa din activitate. Anul trecut, au fost peste 150 de pensionari, iar in 2009 ritmul este crescator. Presedintele Traian Basescu sustine ca mass-media au o parte de vina pentru exodul magistratilor. In urma cu o luna, prezent la sedinta CSM, seful statului a spus ca jurnalistii nu se pricep la justitie, iar atacurile lor generalizate strica imaginea sistemului judiciar.
“Atacarea generalizata a sistemului, pentru cazuri care nu plac nimanui, judecatori, judecatori cu experienta, procurori cu experienta, ii face pe unii sa isi paraseasca meseria prin pensionare”, a declarat Traian Basescu la sedinta CSM din 26 februarie 2009. CSM a aprobat, pentru anul acesta, organizarea unui concurs de promovare in functii de executie pentru procurori si judecatori, pe 31 mai. Vor fi scoase 100 de posturi de judecator la tribunale si 40 de posturi de judecator la curtile de apel.