Bugetul administratiei judetului pe 2009 va fi supus discutiei si votului in sedinta Consiliului Judetean Prahova programata peste cateva zile. Care au fost criteriile de alocare a fondurilor, dar si care vor fi principalele investitii care se vor finaliza sau se vor incepe anul acesta am aflat dintr-o discutie pe care am purtat-o, recent, cu Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova.
Dupa cum ne-a declarat seful administratiei judetene, bugetul stabilit este de 294.545 mii lei. Din aceasta suma se va asigura atat functionarea tuturor activitatilor aflate in subordinea administratiei judetene, astfel incat toti angajatii sa aiba asigurate leafa si locul de munca, dar si cotele necesare pentru derularea de proiecte si investitii. In privinta alocarii cotelor de la bugetul judetului pentru derularea proiectelor care se realizeaza cu fonduri europene, prioritare vor fi investitiile a caror data de finalizare este sfarsitul lunii noiembrie a.c. Si anume: infiintarea statiei de compost (ingrasamant natural provenit din resturi vegetale) de la Balta Doamnei, finalizarea sistemelor de gestionare a deseurilor de la Carbunesti si Draganesti, reabilitarea tronsonului de alimentare cu apa dintre Baltesti si Urlati, reabilitarea podului peste raul Prahova – in localitatea Nedelea, reabilitarea infrastructurii la Salina Slanic. Totodata, presedintele Consiliului Judetean Prahova a mai precizat ca s-a mai asigurat o rezerva de peste 4 milioane de euro pentru proiectele de post aderare care sunt in diferite stadii de pregatire. Este vorba despre 19 proiecte, cele mai importante fiind: drumul judetean 101 G Tatarani – limita cu judetul Dambovita; sistemul de gestionare a alimentarii cu apa si canalizare si cel de gestionare a deseurilor; drumul de centura DJ 236 – cel prevazut sa treaca prin spatele marilor centre comerciale din zona km 6 din Ploiesti; drumurile judetene care fac legatura intre Campina – Valea Doftanei si cel dintre Sinaia – Cuibul Dorului si Cabana Babele. Separat, s-au mai asigurat aproape 1,5 milioane de euro pentru parteneriatele parafate intre administratia judeteana si unele localitati, atat pentru finalizarea unor investitii, cat si pentru inceperea altora noi, respectiv: lucrarile de alimentare cu apa in zona Carbunesti; proiectele de alimentare cu gaze – in zona Slanic, cat si zona Poienarii Burchii – Draganesti; finalizarea trotuarelor in localitatile Gorgota, Ciorani si Dumbravesti; Caminul cultural de la Provita de Jos; centrele pentru persoane in varsta de la Mislea si de la Fantanele; proiectele privind construirea de locuinte in Barcanesti si Paulesti.
Pentru repararea drumurilor judetene din judet sunt asigurate fonduri de aproape 300 de miliarde de lei vechi, plus ca, de la Ministerul Dezvoltarii, Prahova a mai obtinut alte 250 de miliarde de lei vechi pentru continuarea programului guvernamental care vizeaza lucrari de pietruire a drumurilor si extinderea sistemului de alimentare cu apa. Pentru repararea spitalelor aflate in subordinea administratiei judetene se vor aloca 50 miliarde de lei vechi, insa, pe parcursul anului, se preconizeaza ca aceasta suma va creste cu alte alocari bugetare provenite de la Ministerul Sanatatii, data fiind preconizata descentralizare, prin care unitatile sanitare vor trece in subordinea administratiilor locale.
Nu in ultimul rand, fonduri de la bugetul administratiei judetene se vor aloca pentru continuarea lucrarilor la Palatul Culturii, la Parcul Bucov, la Gradina Botanica si pentru amenajarea salii de 500 de locuri a Palatului Administrativ Prahova.
Ce sume vor primi, insa, si administratiile publice locale, avand in vedere ca toti primarii au purtat discutii cu conducerea Consiliului Judetean pe tema alocarilor de fonduri de la bugetul judetului ? Vor fi si primarii, dintre cele sarace, care nu vor face fata efectelor crizei economico-financiare? „Dorintele exprimate de catre primari au fost nenumarate. Este adevarat, multe sunt necesitati, dar, au fost si destule cereri nesustinute si de proiecte, fiind doar simple idei – ne-a precizat presedintele Consiliului Judetean Prahova. In ceea ce priveste transferurile catre administratiile locale – prin cunoscuta formula – de 80% din total cote defalcate, pe care o imparte Directia Generala de Finante – avand in vedere ca sumele vor fi mai mari cu 4-5% decat cele de anul trecut, toate primariile prahovene ar trebui sa functioneze si nu cred ca vor exista exceptii. Totodata, pe baza discutiilor pe care le-am avut cu primarii pentru sustinerea proiectelor pe localitati, de la bugetul judetului se vor aloca 393 de miliarde de lei vechi, dintre care, 16 miliarde de lei vechi se vor aloca municipiului Ploiesti pentru finalizarea locuintelor construite prin ANL. „Pentru ca unele primarii sa mai scape de datoriile acumulate, de la bugetul Consiliului Judetean urmeaza sa se achite si suma de 33 de miliarde de lei vechi pe care S.C. „Drumuri si Poduri” trebuie sa o incaseze in baza lucrarilor efectuate in localitati, in 2008. De asemenea, vor fi alocate fonduri si celor 10 orase care au fost incluse in programul Samtid, in vederea finalizarii lucrarilor de refacere a carosabilului si a trotuarelor. Intrebat care sunt cele mai importante investitii care trebuie finalizate, anul acesta, in Prahova, seful administratiei judetene ne-a raspuns:”Din punctul meu de vedere, anul acesta trebuie finalizat tot ceea ce inseamna locuinte, dar va trebui asigurat si accesul populatiei catre utilitati.”
N.DUMITRESCU