Documente cu regim special pentru internarea in spital

Medicii vor folosi din 1 aprilie, un bilet unic de trimitere pentru servicii medicale clinice si de internare, ca imprimat cu regim special, in baza caruia se recomanda specialitatea clinica din ambulatoriu sau din spital careia urmeaza sa se adreseze pacientul pentru a primi ingrijiri medicale.
Acesta prevedere este reglementata intr-un ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari.
Potrivit noilor reglementari, recomandarea pentru servicii medicale de specialitate si internarea in spital, atunci cand este cazul, se fac numai pe formularul cu regim special. “Utilizarea altor formulare pentru recomandarea de servicii medicale clinice in vederea internarii in unitati sanitare cu paturi, in sistemul de asigurari sociale de sanatate atrage raspunderea persoanelor vinovate, in conformitate cu dispozitiile legale”, potrivit proiectului de ordin.
Biletul de trimitere si cel de internare in spital vor fi completate de catre medicii aflati in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate, potrivit specialitatii si competentelor, respectiv atestatelor pe care le-au obtinut, precum si de catre medicii carora le sunt recunoscute biletele de trimitere/de internare eliberate, in baza conventiilor incheiate cu casele de asigurari de sanatate, in conditiile contractului-cadru si ale normelor metodologice de aplicare a acestuia.
Biletul de trimitere/de internare se completeaza si de catre medicii din unitatile sanitare cu paturi pentru pacientii spitalizati care necesita, la externare, recomandare pentru servicii medicale de recuperare-reabilitare in ambulatoriu, respectiv servicii medicale de recuperare sau reabilitare a sanatatii in spitale de recuperare, sectii/ compartimente din spitale, sanatorii pentru adulti si copii, preventorii, cu sau fara personalitate juridica.