Numarul taxelor si impozitelor parafiscale ar trebui redus cu 30-35%, considera ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, care apreciaza ca acestea “innebunesc” populatia.
Pogea considera ca impozitele si taxele parafiscale ar trebui reduse intrucat sunt “de multe ori” in exces si nu conduc la performante.
Potrivit calculelor realizate de ministrul Finantelor inainte de a prelua aceasta functie, cel putin 30-35% din numarul impozitelor si taxelor ar trebui eliminate.
Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a identificat, anul trecut, un numar de 540 de taxe si impozite parafiscale, de aproape cinci ori mai multe decat cele prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor, respectiv 115.
El a mentionat ca unele dintre aceste taxe si impozite au costuri de administrare chiar mai mari decat beneficiile.
Referitor la Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), Pogea a spus ca aceasta nu va fi marita in acest an.
“Vom lua in considerare impozitul forfetar, neimpozitarea profitului reinvestit si masuri de imbunatatire a colectarii”, a spus ministrul Finantelor Publice.
El a reiterat ca pana la 31 martie Codul Fiscal va fi rescris, iar ulterior se va realiza si Codul de Procedura Fiscala.