Ziua Prevenirii Catastrofelor – azi, si pe 30 noiembrie !

Florin TANASESCU


„Si sa ne fereasca Dumnezeu de potop, de grindina, de foc, de razboi, de revarsari de ape, de dusmanii vazuti si nevazuti “. Cam asa citeste popa la sfestanie, cu gand crestinesc de a preveni dezastrele – ca tot e astazi Ziua Internationala a Prevenirii Catastrofelor Naturale.
Facem asadar scriere despre cum poti sa previi, ceea ce nu inseamna ca acest lucru nu se va intampla. Mai facem trimitere la asa-numitii John Doe de la americani (ca tot sunt niscaiva alegeri si pe la ei), alde neica-nimeni de pe la noi (Autori Necunoscuti, pe intelesul pagubitilor), care te lasa cu buza umflata dupa ce iti promit marea cu sarea. Si, pentru a nu crede nefericitii ca este ceva personal, ii mai pomenim si ne lepadam de ei, asa cum se leapada si ei de principii, promisiuni si alte dulcegarii (termen de garantie 1-29 noiembrie). Ca la al treilea cantat al cocosului. Ca multi, foarte multi dintre acei A.N. care vor accede in legislativ nu vor face atat de mut rau celor putini – doar cateva milioane.
Iar daca tot se sarbatoreste “pe plan international” ziua asta, confidential, de zici ca-i o reunire a Cercului poetilor disparuti, sa ne aducem aminte ca o anumita parte a Beneluxului (3/4 dintre Tarile de Jos – Belgia, Olanda) a stavilit revarsarea apelor prin indiguire, pentru a preveni catastrofele naturale (pentru alea artificiale – consum de droguri legalizat- sa mai instituie UE o aniversare). Or acum, ce pretentii sa avem noi de a putea ingradi interesele de marire ale unui A.N., candidat uninominalist, deci cum putem noi preveni o catastrofa? A invoca starea de necesitate – “Se afla in aceasta situatie cel care savarseste o fapta pentru a inlatura un pericol iminent, care poate primejdui un interes public” – este cam greu, deoarece candidaturile astea nu sunt aidoma cutremurelor, incendiilor, viiturilor prin lunca Prutului. Vin pe nesimtite… Sa sunam la 112, pentru a anunta pompierii ca nu e timp sa-si odihneasca tulumbele, dupa ce s-au luptat cu arderile de vegetatie uscata, fiindca vine parjolul, nu tine, fiindca se prezuma ca sunt manati de intentii serioase, pentru grija natiei. Iar dupa ei, va veni potopul, nicio grija, deci ISU sa stea cu ochii pe DN1, pentru eventuale descarcerari !
As da zile de la mine, vorba manelistilor, sa nu iasa prototipul perfect al ipocriziei – nenumitul A.N. – cu mandat de patru ani, in Parlament. Cum spuneam, azi este Ziua Internationala a Prevenirii Catastrofelor Naturale.
„Sa ne fereasca Dumnezeu de potop, de grindina, de foc, de razboi, de dusmanii vazuti si nevazuti”. De revarsarea Dambului prin Obor, in zi de sambata, de votul dat lui neica-nimeni duminica, 30 noiembrie 2008.