Astazi, se implinesc 64 de ani de la eliberarea de catre armata romana a partii de Nord a Transilvaniei, ocupata in mod samavolnic de catre Ungaria hortysta prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, desavarsindu-se astfel actiunile militare pentru alungarea din tara a cotropitorilor fascisto-horthysti.
In ziua de 25 octombrie 1944 au fost puse la locul lor bornele de hotar pe granita de nord-vest a tarii. In semn de omagiu pentru parintii si bunicii nostri care s-au jertfit pentru eliberarea patriei si in semn de recunostinta fata de barbatii si femeile in uniforma militara care si-au consacrat eforturile pentru apararea tarii, organele puterii de stat au adoptat aceasta data drept zi a Armatei Romaniei.
Actiunile de lupta desfasurate impotriva trupelor germano-ungare, finalizate in octombrie 1944, au constituit un segment in sirul lung al bataliilor purtate de neamul nostru si armata romana pentru libertate si apararea fiintei nationale a poporului roman.
Efectivele armatei romane, care au participat la dezarmarea trupelor germane, la acoperirea granitelor tarii de la Intorsura Buzaului pana la Orsova si la eliberarea completa a tarii, s-au ridicat la 540.000 de luptatori, din care au cazut in lupte peste 59.000 de soldati, gradati, subofiteri si ofiteri.
In continuare, in conformitate cu prevederile Conventiei de Armistitiu, incheiata cu reprezentantul Natiunilor Unite – Uniunea Sovietica – armata romana a participat la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei. Cu pretul unor dureroase pierderi – aproximativ 170.000 de ostasi – Romania, asa cum aprecia postul de radio Londra, intr-una dintre emisiunile sale, „a dus la scurtarea razboiului cu cel putin sase luni de zile si a salvat viata a mii de soldati romani si aliati”.
La incheierea razboiului antihitlerist, armata romana s-a intors de pe front cu steagurile de lupta acoperite de glorie, facandu-si pe deplin datoria fata de patrie si de poporul roman.
Prahovenii si-au adus o importana contributie la eliberarea tarii si la infrangerea armatelor hitleristo-horthyste, fiind incorporati in urmatoarele mari unitati si unitati militare: Corpul 5 Teritorial, Divizia a 13-a Infanterie, Divizia 1-a Vanatori de Munte, Regimentele de Infanterie 32 „Mircea” si 7 Prahova, Regimentele de Cavalerie 10 Rosiori si 3 Calarasi, Regimentul 19 Artilerie, Regimentele 7 si 9 Artilerie Antiaeriana, Flotila a 2-a de Aviatie de Vanatoare, Scoala de Ofiteri in Rezerva nr. 1 Infanterie din Ploiesti si alte formatiuni militare.
In prezent, armata romana este supusa unor transformari structurale si organizatorice pentru a fi in masura sa-si indeplineasca misiunile de aparare a patriei si de cooperare cu celelalte armate in diferite misiuni de lupta din Blocul Militar NATO.
Ne exprimam speranta ca armata romana va continua sa fie garantul ordinii constitutionale si al statului de drept din Romania.
col. (rtr.) Constantin Chiper,
Vicepresedinte al Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”