Desi legea pentru o alimentatie sanatoasa in scoli a intrat in vigoare inca de pe 2 iulie, lista alimentelor interzise nu a fost aprobata nici acum. Ministerul Sanatatii a anuntat ca saptamana aceasta va supune dezbaterii publice lista.
Nutritionistii spun ca masura este absolut obligatorie deoarece in Romania sunt tot mai multi copii care sufera de obezitate. Mai mult, acestia sustin ca se trage de timp in mod intentionat pentru ca marii producatori si distribuitori sa mai poata interveni.
Ministerul Sanatatii nu a dat vreo explicatie in ceea ce priveste intarzierea in aprobarea documentului si nici nu a comentat ipotezele lansate de nutritionisti. Potrivit propunerilor, la chioscurile amplasate in incinta unitatilor de invatamant nu ar trebui sa se mai vanda alimente cu un continut ridicat de zahar, grasimi si sare.
Nutritionistii recomanda ca elevii sa nu consume alimente care au un continut caloric mai mare de 300 de calorii pe produs. Este vorba despre pizza, hamburgeri, preparate de patiserie, cartofi prajiti si mezeluri grase. Elevii nu vor mai putea cumpara de la magazinele din incinta scolilor nici chipsuri, covrigei, sticksuri, snacksuri, alune si seminte, pentru ca acestea contin sare peste limita impusa de specialisti. Nici prajiturile, bomboanele, acadelele sau sucurile carbogazoase nu ar trebui sa mai fie pe rafturile magazinelor din scoli din cauza continutului mare de zahar.
Specialistii care au intocmit lista propun ca aceste alimente sa fie inlocuite cu fructe, salate, lactate degresate si apa sau sucuri naturale. Nutritionistii spun ca masura este necesara intrucat statisticile arata ca, la nivel national, 35% dintre copiii sub 16 ani sufera de obezitate.