Una dintre formele de pastrare si administrare al plantelor medicinale este vinul medicinal. Acesta se poate obtine in doua feluri. Ingredientele folosite sunt vinul natural, netratat si plante, fructe sau radacini medicinale. De obicei vinurile medicinale sunt recomandate pentru cresterea poftei de mancare fiind interzis copiilor deoarece contine alcool.
Prima forma este aceea in care se pun la macerat 30-50 g plante sau amestec de plante uscate intr-un litru de vin. Timpul pentru macerare este intre 7 si 14 zile. La sfarsitul perioadei acest macerat se filtreaza, reziduul se stoarce si se mai lasa 24 de ore sa se sedimenteze si se filtreaza din nou. Apoi se adauga vin pana la un litru. Daca se folosesc fructe sau radacini, la vinul pentru macerare se adauga 100 ml alcool inainte de a se turna peste plante. Acest vin se administreaza cu masura. Intre 3 si 6 linguri pe zi pentru reteta cu alcool si 50 ml de trei ori pe zi pentru vinul obisnuit medicinal. Acesta se consuma cu inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de masa.
Pentru a doua reteta pentru obtinerea vinului medicinal se foloseste 100 ml infuzie sau decoct concentrat dintr-o planta medicinala care se amesteca cu un litru de vin incalzit la 40 grade. Se lasa la macerat amestecul 30 de minute apoi se filtreaza. Vinul medicinal este interzis celor care sufera de gastrita hiperacida, hipersenzitivilor si celor cu afectiuni hepatice.