Comisia Europeana si jurnalistii britanici trag un semnal de alarma in ceea ce priveste coruptia din Romania. Intr-un documentar, acestia sustin ca romanii sunt insotiti inca de la nastere de coruptie. Realizatorii materialului merg direct la cauza acestei situatii si gasesc vinovata clasa politica romaneasca. Intitulat simplu „Coruptia in Romania”, documentarul ofera numeroase exemple de coruptie, in mai multe domenii.
„Din ziua in care se nasc, romanii se confrunta cu coruptia. In acest caz, este vorba despre parinti, care ofera atentii doctorilor si asistentelor ca sa se asigure ca nasterea va decurge fara probleme. La fel se intampla si pentru celelalte servicii medicale, care, prin lege, sunt gratuite”, spun jurnalistii englezi.
Oamenii din presa britanica sustin ca romanii afla, pe masura ce inainteaza in varsta, ca nu doar pentru serviciile medicale trebuie sa dea atentii. „Cand copiii romani cresc, isi dau seama ca pentru majoritatea serviciilor este nevoie de o abordare speciala. De exemplu, in cazul serviciilor publice. Daca vrei sa nu ai probleme, cel mai bine e sa-l faci fericit pe functionarul public”, spun aceiasi jurnalisti. Britanicii amintesc in documentar si despre coruptia din fotbalul romanesc – coruptie la nivel inalt, precizeaza ziaristii.