Patru morti, o persoana disparuta, peste 12.000 de oameni evacuati, aproape 1.200 de case inundate sau in pericol de prabusire si alte 99 distruse. Acesta este bilantul prezentat ieri in cele sase judete afectate de inundatii de catre autoritati. Fara sa fi fost la fata locului, ne putem lesne imagina proportiile acestei tragedii.
Pornind de la acest cutremurator bilant am fost curiosi sa aflam cat de importanta este, pentru locuitorii Prahovei, incheierea unei polite de asigurare a unei locuinte si/sau a bunurilor proprii. In functie de politica fiecarei firme de profil, numarul politelor incheiate in semestrul anterior variaza, de pilda, intre 4.000 si 7.000. „Din acest punct de vedere, nu ne putem compara cu cetatenii tarilor dezvoltate, care au o cu totul alta cultura despre asigurarea locuintelor, a bunurilor proprii in general. Obiceiul multora dintre romani este acela de a-si asigura masina, nu locuinta, desi aceasta din urma este mult mai importanta”, ne-a precizat reprezentantul unei firme de profil.
Tocmai pentru a ne pune la adapost de efectele unor catastrofe naturale (cutremure, inundatii, alunecari de teren) a fost redactat, cu ceva timp in urma, un proiect de lege a asigurarilor obligatorii pentru locuinte, dar care zace si acum prin sertarul cine stie carei comisii parlamentare. Asigurarea caselor avand, in prezent, caracter facultativ, firmele de profil isi permit sa refuze, de pilda, incheierea politelor in cazul caselor din chirpici. Noroc ca, spre deosebire de judetele din Moldova, in Prahova sunt foarte putine astfel de case. Revenind la proiectul de lege, acesta prevedea o valoare maxima a despagubirilor de 20.000 de euro – in cazul caselor deteriorate construite din beton, respectiv de 10.000 de euro – pentru cele construite din alte materiale. Prin urmare, daca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar fi fost promulgata atunci si efectele dezastrului care s-a abatut asupra judetelor din Moldova ar fi fost suportate mult mai usor.
C. DUMITRU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorSensul giratoriu