Acum urmeaza greul !

Pomeni, exit-polluri care se contrazic, acuzatii de frauda, contestatii, cupe cu sampanie sau cu venin, imbranceli la Stefanesti, buletine de vot ratacite la Banesti, candidati cu sutana si altii fara de niciun Dumnezeu-asa s-a scris istoria primului tur de scrutin al alegerilor locale din cea dintai zi a lui iunie. Pentru destule localitati din Prahova, linia s-a tras inca de ieri, dupa numararea voturilor. Pentru altele, se asteapta ca turul II, de peste doua saptamani, sa limpezeasca lucrurile. Cea mai importanta dintre concluzii se cunoaste insa si aceasta ar trebui sa-i puna, cu adevarat, pe ganduri si pe aceia care au castigat, si pe cei care au pierdut. Ba,daca ne gandim bine, cei dintai ar trebui sa fie cei mai ingrijorati de faptul ca in intreaga tara, inclusiv in Prahova, alegatorii nu s-au deranjat sa se duca la vot. Dupa 18 ani, cei mai multi romani s-au saturat de promisiuni si au convingerea ca, pana la urma, toti sunt o apa si-un pamant. Nu s-au lasat inselati de ghiorlaneala care a cuprins, in ultimele saptamani, drumurile si santurile, in speranta ca in fata unui asemenea zel, oamenii se vor imbulzi la urne sa-i realeaga pe aceia care, dupa ce s-au plans ca nu au bani, acum ii toarna, inconstient, in asfaltul care, in destule locuri, nu rezista pana in turul doi. Nu ne credeti ? Mergeti pe drumul care trece prin Paulesti spre Slanic si aveti grija sa ocoliti gaurile deja cascate si coamele lasate pe mijlocul strazii ! Inainte de a se duce la vot, romanii si-au vazut de ale lor: au fost la sapa, la biserica ori si-au inecat nemultumirile la birtul din comuna. Oricare ar fi cauza, pentru analisti, fenomenul se numeste absenteism. Pentru cei care sunt la primul, la al doilea sau la al treilea mandat, exact acest absenteism ar trebui sa-i puna pe ganduri. In fapt, de ce nu s-au dus romanii sa voteze ? Ce altceva decat ceea ce este obligat sa faca un primar, un consilier local sau judetean, ori un presedinte de consiliu judetean pretinde electoratul ?! Drumurile, apa de la poarta, gazele, scolile, dispensarul, strangerea gunoaielor care sufoca asezarile fac parte dintr-un minim de conditii care trebuie asigurate de la prima pana la cea de-a 104-a localitate a judetului. Risipa de fluturasi, de bannere si de sacose i-a intrigat pe multi si i-a facut sa se intrebe daca n-ar fi fost mai bine ca toti banii acestia sa fie folositi pentru o cauza mult mai buna.
Razboiul electoral degenerat si pe aici, pe la noi, in violenta a lasat in urma ingrijorare si un soi de revolta. Pana la urma nici nu are importanta cine cu cine tine. Important este ca pana si politica sa ramana in limitele legii si ale bunului simt. Nu are nimeni pretentia sa voteze sfinti ! De altfel, cu tot uninominalul, era foarte clar ca nu pot fi scosi din joben candidati ideali ! Cam aceleasi nume si aceleasi naravuri !
In sfarsit, astia sunt, cu astia defilam ! Important este ca, acum, sa treaca mai repede si euforia celor care au castigat si resentimentele celorlalti. Oricat de revoltator li s-ar parea unora, de fapt, greul acum incepe. Primarii, consilierii din localitati si cei judeteni, presedintele Consiliului Judetean – toti au obligatia sa treaca la treaba. Primul an de mandat trece repede. Al doilea, al treilea si al patrulea si mai repede. Timpul este din ce in ce mai grabit si la fel alegatorii !
LUIZA RADULESCU PINTILIE