Nicolai a cerut antidepresive pentru Oprea. Liberalul a dorit „sa nu mai mintim”

Talk, dar mai ales show, vineri dimineata la Pro TV Sinaia, post care gazduieste singurele confruntari directe intre candidatii la functia de primar al orasului Sinaia. Desi la emisiunea electorala de vineri fusesera invitati Vlad Oprea – candidat al PNL, Marius Nicolai – candidat al PD-L, si Alexandru Comsa – candidat al PNT CD, taranistul nu si-a facut aparitia, astfel incat lui Oprea si Nicolai le-a revenit un timp suplimentar pentru a-si adresa intrebari. In ciuda stradaniei moderatoarei de a preintampina divagatiile celor doi, odata ce au inceput sa se certe, contracandidatii au fost greu de oprit. De altfel, aceasta a fost intaia oara cand primarul si viceprimarul au fost nevoiti sa se priveasca in ochi, dupa mai bine de o luna in care si-au lansat atacuri dure doar prin intermediul presei.
Emisiunea a debutat linistit, in primele minute cei doi trebuind sa vorbeasca despre realizarile cu care se mandresc. Linistea s-a prelungit si atunci cand Oprea a fost rugat sa spuna daca l-ar „angaja” primar pe Marius Nicolai, liberalul abtinandu-se sa-si critice contracandidatul. Acalmia s-a desirat, insa, abrupt in clipa in care pedelistul nu i-a intors favorul colegului sau de platou, ci a invocat doua motive care l-ar retine sa-l „angajeze” primar pe Vlad Oprea. Primul motiv a fost componenta echipei de care actualul edil-sef s-a inconjurat, „care l-a facut sa ia decizii pripite – printre care felul in care au fost repartizate locuintele ANL”, iar al doilea – faptul ca a pus o „bariera intre el si cetateni”. Remarcile lui Nicolai au dat frau unui schimb de replici care nu s-a incheiat decat odata cu genericul de final.
• Cine pune barbi si cui ii creste nasul
Emisiunea le-a permis alegatorilor din Sinaia sa ia contact cu o latura mai putin cunoscuta a lui Vlad Oprea, impulsivitatea si obiceiul sau de a-si insulta, monoton, preopinentii gasindu-si un debuseu ideal la aceasta confruntare. Primarul a facut un adevarat tur de forta al familiei lexicale a cuvantului „minciuna”, acuzandu-l, de zeci de ori, pe vice ca este „mincinos”, ca „spune minciuni”, ca „a mintit”, ca „minte cu nerusinare”… Cand se plictisea sa-si formuleze astfel acuzatia, primarul trecea in registrul alegoric: „Uitati cum i-a crescut nasul! Filmati-i nasul!”. Luat de valul propriului limbaj, la un moment dat, Oprea s-a acuzat si pe sine de escamotarea adevarului. Astfel, facand un apel general la abandonarea minciunii, primarul a spus „Haideti sa nu mai mintim!”. La capitolul vorbelor grele, Oprea l-a numit pe Nicolai „individ jalnic”, a spus despre acesta ca „nu e-n stare sa lege doua cuvinte”, ca „vorbeste ca o moara stricata” si ca sta „intr-o troaca mizerabila”.
Primarul n-a uitat sa faca uz nici de indelung antrenatul sau talent de a se victimiza. Vorbind pe un ton mieros, a incercat sa le sugereze telespectatorilor existenta unei conspiratii care il are ca tinta: „Vreau sa le solicit oamenilor sa fie alaturi de mine ca si pana acum, pentru ca vedeti prin ce clipe trecem impreuna, prin cate mizerii si cate nenorociri ne arunca si sper sa trecem cu bine peste aceste lucruri”.
Patetismul nu i-a fost strain nici lui Nicolai, pedelistul pronuntand, cu gura plina, fraze care l-ar fi putut apropia de inima electoratului traditionalist. Astfel, a tinut sa spuna ca a venit la emisiune cu „sufletul deschis”, ca adevarata sa avere este „linistea familiala” si ca se „duce la biserica de cand s-a nascut”.
• Turnul „Aifal” si alte minuni
Celebrul turn Eiffel din Paris s-a bucurat de o stranie publicitate in cadrul intalnirii celor doi. Astfel, Marius Nicolai a spus ca, la cat de multe imprumuturi a angajat Vlad Oprea, in Sinaia, s-ar fi putut construi un turn Eiffel, iar primarul – fara legatura cu remarca vicelui, multe minute mai tarziu – a comparat neincrederea cu care sinaienii au primit construirea telegondolei cu mefienta pe care parizienii o aveau, in urma cu o suta de ani, fata de instalarea turnului Eiffel in centrul orasului lor. Desi s-au referit neasteptat de mult la scheletul metalic proiectat de Gustave Eiffel, ambii candidati i-au pronuntat gresit numele, spunandu-i „turnul Aifal”.
Dictia nu a fost cel mai bun aliat al candidatului PD-L, acesta pierzand pe drum silabele catorva cuvinte si alterandu-le pe altele. Astfel, in loc de „trebuie sa eficientizam”, Nicolai a spus „trebuie sa eficiem”, iar in loc sa spuna ca „vizeaza”, a spus ca „viseaza” – balbe pe care Oprea le-a taxat imediat.
• Traseismul si averea
Nicolai a reusit un moment antologic pentru ecranele TV: rugat de moderatoare sa spuna cum si-a inceput activitatea politica, acesta a sarit peste perioada 2000-2004, cand a fost membru PSD, trecand direct la inscrierea sa in PD-L. „Am intrat in Partidul Democrat-Liberal pentru ca este partidul de centru-dreapta care acopera foarte bine cele doua laturi…latura social-democrata si latura liberala”.
La fel de ridicol a fost episodul in care Vlad Oprea a trebuit sa spuna ce avere are, primarul alegand sa conjuge verbul „a avea” doar in sens juridic. Astfel, desi e vazut la volanul unor autovehicule foarte scumpe – Mercedes, Chrysler, Land Rover – primarul a sustinut ca nu are nicio masina. La insistentele moderatoarei, care nu putea lasa nerectificat acest bluf, Oprea a specificat ca autoturismele pe care le conduce sunt ale firmelor familiei sale. „Parintii mei au multe lucruri”, a conchis, comic, primarul.
• Candidatul PD-L l-a invocat pe „Zeus”
Pe parcursul dezbaterii, Nicolai a manifestat o evidenta tendinta de a se a agata de temele si de figurile cu un impact emotional crescut asupra alegatorilor: credinta in Dumnezeu si presedintele Basescu. Astfel, a declarat ca trecerea lui de la PSD la PD-L a fost motivata de „stima, respectul si dragostea pentru presedintele Basescu”, i-a cerut lui Oprea sa spuna rugaciunea „Tatal nostru”, a repetat de cat de multe ori a putut ca este un om „credincios” si, in ultimele minute ale emisiunii, l-a evocat pe profesorul Adrian Ghioca – candidatul PD in 2004 – spunand ca, daca o sa iasa primar, in curtea Colegiului Cantacuzino, o sa amenajeze un parculet caruia o sa-i dea numele regretatului matematician.
• „Vorbeste doar de partea activa, sa vorbeasca si de partea pasiva”
Climaxul emisiunii a fost atins in momentul in care Marius Nicolai a trebuit sa-si explice sloganul („Reconstruieste Sinaia”), ajungand sa faca referire la felul in care Vlad Oprea a emis autorizatiile de construire in ultimii patru ani. Primarul a luat imediat foc, rezultand o cascada de replici, in care vicele a facut aluzie la niste spalari de bani, efectuate prin firme imobiliare, si la preferintele sexuale ale lui Oprea, iar actualul edil-sef a invocat doua nume de speculatori funciari, care s-ar afla in spatele lui Nicolai. Iata stenograma acelui moment:
Oprea: „Dansul e reprezentantul unor cercuri de interese imobiliare, care vor sa puna mana pe Sinaia”.
Nicolai: „Eu nu am interese imobiliare si nici nu-mi spal banii prin firme imobiliare. Este culmea! Tocmai dansul imi spune mie ca am cercuri de interese imobiliare!”.
Oprea: „Va dau exemple. In spatele sau sta dl Harabagiu, sta dl Cord de la Campina, care cumpara terenuri. Sunt oameni importanti care vor sa puna mana pe Sinaia”.
Nicolai: „Exista o singura deosebire intre cei pe care-i citeaza dl primar si cei pe care-i citez eu. Consilierii mei, cand se face prezenta, striga «prezent»!. Consilierii liberali, cand se face prezenta, striga «nevinovat»!”.
Oprea: „Uitati-l cum urla, ca un disperat. Parerea mea e ca ar fi trebuit sa aveti aici un asistent medical, care sa-l consulte”.
Nicolai: „Aveti antidepresive? Dati-i antidepresive ca dansul a mai fost si acum trei zile plangand in hohote la spital, ca nu poate sa faca fata. Daca nu mai poate sa faca fata, sa ne lase!”.
Oprea: „Uitati-l ce face, ce caraghios e si cum ii creste nasul!”.
Nicolai: „Aveti o singura obsesie. V-a bagat Marian Panait in cap asta cu nasul!”.
Oprea: „Uitati, este obsedat de Marian Panait! Il conduce un om de 24 de ani!”.
Nicolai: „Nu ma conduce pe mine! Dansul vorbeste mereu de partea activa. Poate ne spune si de partea pasiva, mai tarziu”.
Moderatoarea: „Va rog frumos sa nu lansam fraze cu subinteles!”.
Oprea: „Sunteti jalnic, dle Nicolai. Toate cercurile de interese pe care le aveti in spate… Este jalnic acest individ!”.
Nicolai: „Daca-i dadeati medicatia, stateam si noi de vorba linistiti. Cred ca l-am sculat prea de dimineata. Dansul e obisnuit sa se scoale dupa ora 11”.
• Munitia grea, neconsumata
In mod surprinzator, pe parcursul emisiunii, Nicolai nu a adus in discutie piesele de rezistenta cu care Vlad Oprea ar fi putut fi atacat: n-a dat exemple de constructii ridicate de firmele liberale, n-a invocat tunul imobiliar al lui Cristian Boureanu si nici concesiunile facute de societatea condusa de sotia lui Dan Radu Rusanu. Candidatul PD-L nu s-a priceput nici sa accentueze narcisismul primarului (panzele egolatre din timpul Festivalului „Sinaia Forever” si-au gasit un corespondent insutit in panourile electorale din campanie), ci a atins doar in fuga acest subiect. Nici despre parvenitismul lui Marian Panait si Stefan Vlaicu, concesiunile catre firma Divian Tour sau casta Comisiei de Urbanism nu a stiut viceprimarul sa faca vorbire. De asemenea, a lasat nedemontate politica primarului de a-si face propaganda pe bani publici (vezi BIS), tactica edilului de manipulare a pensionarilor (vezi abonamentele cu valabilitate de trei luni), ghetoizarea evacuatilor (vezi caminul Concifor) si excursiile lui Oprea in strainatate (vezi luna ianuarie 2008, cand primarul a convocat din scurt sedinta de Consiliu pentru delegarea gestiunii telegondolei – plecand, dupa doua zile, cu Panait in Italia). Toate acestea erau teme care ar fi umbrit puternic realizarile pe care Vlad Oprea si le-a trecut, cu relaxare, in revista. Practic, cu exceptia invocarii acelei vizite la spital, moment care l-a derutat serios pe primar, Nicolai n-a stiut sa-si invaluie, sa-si surprinda si sa-si ambuscheze adversarul. Discutia a fost purtata la un nivel superficial, Vlad Oprea fiind mai cursiv si mai pe faza decat contracandidatul sau de la PD-L, care a parut foarte interesat sa se remorcheze la fetisurile nationale ale Romaniei: cel etern – credinta in Dumnezeu si cel conjunctural – dragostea fata de Basescu. Cei doi se vor mai intalni o data, in vinerea de dinaintea alegerilor, intr-o emisiune care va reuni, in acelasi studio, sase contracandidati.
Ionut STANESCU