Se poate spune ca prima gala oficiala de arte martiale mixte, desfasurata in Romania, la Ploiesti, intitulata generic „Noaptea Gladiatorilor”, s-a bucurat de o mare priza la pu-blic, din moment ce Sala Sporturilor „Olimpia” a fost arhiplina ! Aproape 4.000 de pasionati ai luptelor extreme au asistat, vineri seara, la gala de Mixed Martial Arts, in traducere – lupte fara reguli – si au aplaudat prestatia „gladiatorilor” intrati in cusca special amenajata si adusa din Statele Unite ale Americii. Fiecare meci a avut doua runde a cate cinci minute, iar sportivii care au intrat pe poarta acelei custi aveau vaste cunostinte de arte martiale, in stilurile jiu-jitsu, sambo, karate, judo, kick-boxing sau wrestling.
Spec-tacol a fost atat in cusca, dar si in afara sa, dato-rita frumoa-selor anima-toare care au incalzit sala, pana si hip-hoperul Puya avand o interventie in care a fredonat cateva versuri din melodia „Pune-i la pamant”. Dintre participantii din Romania, la prima lor aparitie in cusca, au fost Eugen Preda, Iulian Slugariu, Andrei Stoica si Catalin Zmarandescu, acestia avand evolutii excelente. Asa se face ca primul roman din competitie, Iulian Slugariu, l-a invins chiar prin abandon, in runda a doua, pe David Welp.
Un alt meci care a fost rasplatit cu ropote de aplauze a fost cel dintre americanul Brad Nordquest si Eugen Preda, „joaca” lor din cusca obligandu-l pe arbitrul intrecerii sa-l declare victorios pe roman, in prima runda, prin abandonul adversarului. Inedit a fost meciul dintre Loland Galle si Andrei Stanca, lupta care s-a incheiat cu un rezultat de egalitate.
Partida serii a apartinut intalnirii dintre cunoscutul Catalin Zmarandescu si americanul Speed Sayegh, bodyguard-ul patronului clubului Steaua Bucuresti, Gigi Becali, castigand in mai putin de 30 de secunde. Zmarandescu i-a aplicat adversarului sau o priza care l-a doborat pe acesta, dupa care i-a administrat lovituri dure atat la cap, cat si la corp, arbitrul fiind nevoit sa opreasca lupta imediat. Si, tot imediat, au urcat in cusca medicii galei, care, cu mari eforturi, l-au readus pe picioare pe Speed. Si Todd Medina, organizatorul galei, a facut spectacol, invingandu-l rapid pe adversarul sau Shannon Ritch, amandoi fiind multipli campioni mondiali la acest sport.
Un moment interesant al galei a fost si provocarea pe care i-a facut-o romanul Alexandru Lungu, multiplu campion national de judo si luptator de pride, americanului Bob Sapp, fost jucator de fotbal american, in prezent luptator de MMA, renumit si pentru albumul de muzica intitulat „It’s Sapp Time” sau pentru prezenta sa in emisiunea lui Jay Leno: „Tonight Show”. Sapp a acceptat, dupa o discutie in cusca alaturi de roman, intalnirea urmand a avea loc la Constanta, la urmatoarea gala de arte martiale mixte. Americanul a fost atractia principala a galei, imediat dupa aparitia sa, multi fani dorind sa se fotografieze alaturi de masivul luptator.
Totodata, in Sala „Olimpia”, a mai fost prezent si presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, care nu avea cum sa lipseasca de la evenimentul organizat de fiica sa, Raluca, si ginerele sau, Todd Medina. Alaturi de el s-au aflat Stefan Dan Chitu, membru al Comitetului Executiv al FRF, Florin Prunea, precum si alti membri ai conducerii forului national de fotbal.
Cu putine minute inainte de inceperea televizarii evenimentului, organizatorii i-au facut o primire frumoasa controversatului om de afaceri Nicu Gheara, care, dupa ce l-a salutat pe Mircea Sandu, s-a asezat la masa special pregatita pentru el.
La acest spectacol au mai asistat si Ilie Balaci, Ionut Iftimoaie, Mihai Leu si Leonard Doroftei. Urmatoarea gala de arte martiale mixte din Romania va avea loc, dupa cum ne-a precizat organizatoarea evenimentelor, Raluca Sandu, la finalul lunii iulie, la Constanta.
Petre APOSTOL
Nelu STEFANESCU