Aflate, in prezent, in dezbatere publica, legile care reglementeaza regimul proprietarilor, chiriasilor si asociatiilor de proprietari vor suferi modificari odata cu aprobarea pachetului legislativ lansat de ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. Ministrul spera ca aceste legi sa poata fi aplicate chiar din acest an, pentru aprobarea lor in Parlament, acesta anuntand ca va cere o procedura de urgenta. Intrucat modificarile aduse sunt de maxim interes,vi le prezentam, mai jos, pe cele mai importante.
• Proprietarii vor fi obligati sa incheie contracte de inchiriere a locuintelor pe o perioada de minimum un an, iar rezilierea trebuie anuntata cu sase luni inainte. Cei care vor fi prinsi ca si-au inchiriat proprietatea fara a incheia un contract, in prealabil, vor fi aspru sanctionati, acest lucru constituind caz penal. In ceea ce priveste nivelul chiriei locuintelor particulare, autoritatile nu pot stabili un minim sau un maxim, aceasta decizie fiind lasata la latitudinea micii intelegeri dintre cei doi, respectiv proprietar si chirias.
• Pentru locuintele realizate total sau partial cu bani de la bugetul de stat, autoritatile locale vor stabili o chirie de referinta, in functie de tarifele practicate in zona pentru acelasi tip de imobil. Pentru locuintele aflate in proprietatea statului si a autoritatilor locale, stabilirea chiriei se va face prin reevaluare periodica in functie de evolutia indicelui de referinta al chiriilor.
• Pentru realizarea lucrarilor de reabilitare termica si de mansardare a unor imobile, nu va mai fi nevoie de acordul tuturor proprietarilor din imobilul respectiv, ci va fi suficient acordul a doua treimi dintre acestia. In ceea ce priveste lucrarile de mansardare, prin exceptie, trebuie ca toti proprietarii de la ultimul etaj al imobilului in cauza sa isi dea acceptul.
• Cei care au venitul sub cel mediu pe economie vor putea primi locuinte sociale. Acest lucru se va intampla pe baza unor liste si criterii stabilite de catre autoritatile locale.
In ceea ce priveste legislatia care reglementeaza activitatea organismelor de conducere ale asociatiilor de proprietari, seful Serviciului Relatia cu Asociatia de Proprietari din cadrul Primariei Ploiesti, Loredana Costache ne-a declarat ca, in acest caz, ar mai trebui aduse cateva modificari pentru a nu mai lasa loc la interpretari in acest domeniu. Astfel, ar trebui stabilite in mod clar atributiile structurilor constituite in cadrul asociatiilor de proprietari, dar si modul de repartizare a cheltuielilor de intretinere, regimul apartamentelor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, persoanele care pot fi sanctionate ca urmare a neindeplinirii unor obligatii prevazute de lege.
Camelia NASTASE