Din 118 magistrati verificati de CNSAS in baza legii vechi, 25 au primit verdicte de politie politica, a declarat Germina Nagat, directorul Directiei de Investigatii din cadrul institutiei. Ea sustine ca verificarea magistratilor a fost declarata anul trecut o prioritate a institutiei. Curtea Constitutionala a desfiintat CNSAS prin decizia din 31 ianuarie, pe motiv ca institutia functioneaza ca o instanta extraordinara.
“Noi am facut anul trecut probatoriu pentru 118 magistrati, in functie de ordinea in care au sosit listele de la CSM. 25 au primit verdict de politie politica, adica aproape un sfert. Nu se pot da nume pentru ca ele sunt in diferite etape ale contestatiei, la Colegiu sau la Curtea de Apel”, a declarat Nagat.
Ea a mai spus ca la CNSAS au sosit inca din 2006 liste cu sute de magistrati trimise de CSM, verificarea acestora fiind declarata “o prioritate a institutiei”. Potrivit legii, procurorii si judecatorii care au verdict de politie politica nu mai pot ocupa functii de conducere. “Atributiile CNSAS care sunt stabilite prin legile justitiei nu mai pot fi acum indeplinite”, a mai spus Germina Nagat.
Pana acum, singurul magistrat cu o functie importanta de conducere care a primit o decizie de colaborare cu Securitatea este Florica Bejenariu, membru CSM. Judecatoarea a facut contestatie, procesul judecandu-se la Curtea de Apel. Dupa ce a judecat contestatia, Colegiul a dat un nou verdict, in iulie 2006, stabilind de aceasta data ca judecatoarea Florica Bejenariu nu a facut politie politica.
Ministerul Justitiei a depus o contestatie la Curtea de Apel impotriva deciziei CNSAS, dupa ce in presa au aparut detalii referitoare la notele informative scrise de judecatoare. Procesul treneaza, deoarece Bejenariu a cerut stramutarea acestuia.