Deputatul PNL Mihaita Calimente a solicitat Administratiei Prezidentiale sa prezinte opiniei publice costurile, dar si sponsorii campaniei desfa- surate de seful statului pentru referendum, liberalii luand in calcul si ipoteza de a-l da in judecata pe Basescu pentru cheltuielile plebiscitului.
„Cred ca pe langa sumele importante de la buget s-au cheltuit si alte sume care au venit din sponsorizari si de aceea cerem Administratiei Prezidentiale sa ne prezinte costurile campaniei desfasurate de Traian Basescu, precum si sponsorizarile si sponsorii campaniei electorale, cu documente justificative”, a solicitat deputatul PNL Mihaita Calimente. Acelasi liberal a intocmit o lista comparativa cu ceea ce se putea realiza cu banii cheltuiti de statul roman pentru organizarea referendumului.
Colegul sau de partid, fostul conservator Nicolae Popa, nu a exclus posibilitatea ca, dupa o consultare prealabila cu Mihaita Calimente, sa-l actioneze pe seful statului in judecata pentru a-i imputa costurile referendumului.
Potrivit unor estimari liberale, din cele 13 milioane de euro, la cat s-a cifrat costul total al plebiscitului, Parlamentul ar fi putut plati pe 4 ani cazarea deputatilor si a senatorilor, in domeniul educatiei ar fi putut fi achizitionate aproximativ 30 de mii de calculatoare, peste 350 de microbuze si peste 10 mii de centrale termice, in cel al sanatatii 200 de ambulante si 16 computere tomograf. De asemenea, Calimente a declarat ca din suma cheltuita pentru organizarea referendumului s-ar fi putut construi aproximativ 140 de podete, peste 480 de statii de epurare si aproximativ 100 de km de drum national.
Calimente a accentuat ca folosind aceiasi bani s-ar fi putut cumpara aproximativ 7 milioane de borduri. De altfel, el a sugerat Partidului Democrat, despre care a spus ca este in cautarea unei noi denumiri, sa-si schimbe titulatura in Partidul Bordura.