“Va scade”
Intr-un articol – “Romania, fara doua mandate in PE” – aparut intr-un cotidian bucurestean se gasesc si alte perle lingvistice, nu numai cea care intituleaza aceasta scriere. Iata textul buclucas, in care pot fi observate cel putin patru erori lexicale si gramaticale: “Potrivit documentului, numarul de europarlamentari va scade de la 785, in prezent, la 750. Astfel, maximul de mandate de deputati, pe care un stat european il poate avea va fi de…, iar minimul de mandate va fi de 6 si nu de 5… Germaniei ii va reveni 96 de posturi, in timp ce…”
Am aratat candva ca multi vorbitori nu conjuga bine verbe ca: a parea, a aparea, a disparea, a cadea, a placea, a tacea etc. Toate aceste verbe si “a scadea” fac parte din conjugarea (grupa) a II-a.
Nu mai repetam conjugarea corecta a verbelor din grupa a II-a, ci se cuvine ca, de aceasta data, sa ne referim doar la verbul “a scadea”, ale carui forme corecte pentru timpurile si modurile la care se greseste destul de des vor fi relevate in continuare.
La persoanele I si a II-a, ale timpului prezent al modului indicativ sunt: (noi) scadem, (voi) scadeti; la timpul viitor: (eu) voi scadea, (tu) vei scadea, (el, ea) va scadea, (noi) vom scadea, (voi) veti scadea, (ei, ele) vor scadea. Asadar, la toate persoanele se foloseste forma infinitivala “scadea”, ci nu “scade”.
Prin urmare, “…numarul de europarlamentari va scadea…”, iar nu “va scade”.
Celelalte greseli din textul citat sunt: “maximul” (de mandate), minimul” (de mandate), “ii va reveni” (96 de posturi). Corecte sunt formele acestea: maximumul, minimumul, ii vor reveni.
Din pacate, agramatismul “maximul (minimul)” este preferat de prea multi vorbitori. Iata inca un exemplu: “criza creditelor ipotecare din S.U.A. va atinge maximul in 2009”. Trebuia sa se spuna “…va atinge maximumul in 2009” sau “…va atinge nivelul maxim in 2009”.
Facem mentiunea ca sigla “PE” din textul relevat inseamna “Parlamentul European”.
Mihai Stere DERDENA