Negocierile pentru despagubiri se anunta cu scandal

Marirea capacitatii de circulatie pe Centura de Vest a Ploiestiului – anuntata pentru toamna acestui an – se pare ca va crea zazanie intre proprietarii de terenuri care vor fi expropriati si cei care trebuie sa asigure despagubirile – reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN). Motivul este acelasi ca si in cazul primului tronson al autostrazii care a pornit de la Bucuresti spre Ploiesti – ofertele de despagubire pentru expropriati. Concret, oamenilor nu le sunt deloc pe plac sumele avansate de catre CNADN, pretul de 14 euro/mp fiind comunicat doar pentru terenurile care vor fi expropriate pe raza localitatii Barcanesti si a municipiului Ploiesti.
Traseu al drumului european E 60, cu un trafic mediu zilnic de 24.000 de autovehicule, Centura de Vest a Ploiestiului preia traficul de tranzit de pe DN1 pe directia Bucuresti-Brasov, traficul periferic din zona industriala de vest a municipiului, precum si pe cel din zona de nord. In prezent, pe sectorul de drum DN1 km 53+650 – km 66+500 exista o zona de strangulare a circulatiei rutiere, avand in vedere faptul ca, atat inainte, cat si dupa acest tronson, drumul existent are patru benzi de circulatie. Ca atare, solutia asupra careia s-a convenit a fost aceea de sporire a capacitatii de circulatie la patru benzi, suprafata totala a terenului care va fi expropriata fiind de 64.517,54 mp. Toata aceasta suprafata o au in stapanire, in prezent 732 de proprietari pe care CNADN va trebui sa-i despagubeasca. Cei mai multi proprietari – 248 – se afla in Barcanesti; 142 – in Ploiesti, 109 – la Targsoru Vechi, 101 – la Paulesti, 86 – la Blejoi si 46 – la Brazi. Oferta de despagubire, pe categorii de terenuri, teren arabil extravilan si intravilan – 14 euro/mp, a fost anuntata numai pentru primele doua localitati- Barcanesti si Ploiesti, pentru restul localitatilor, pretul avansat fiind de 9 euro/mp. Pretul ca atare i-a nemultumit, deja, pe locuitorii din Barcanesti, in mod special pe proprietarii terenurilor peste care va trece, in curand, tronsonul de autostrada. Una dintre explicatiile pentru care a fost fixat pretul de 14 euro/mp pentru despagubirea in cazul terenurilor de la Centura de Vest a fost aceea ca suprafetele se afla in apropierea DN1, insa, o informatie oficiala nu a fost inca oferita nici macar autoritatilor locale, oficialii de la Bucuresti, fiind, dupa cum se stie, zgarciti cu detaliile, atunci cand este vorba despre bani. Ca atare, pentru a nu avea batai de cap, asa cum ne-au declarat unii dintre primari, s-a solicitat, expres, si prezenta unui reprezentant de la CNADN in momentul in care se vor analiza documentele proprietarilor terenurilor care vor fi expropriate. In conformitate cu prevederile legale, planul cu amplasamentul lucrarii, delimitarea suprafetelor supuse exproprierii, precum si lista terenurilor se aduc la cunostinta publica prin afisarea la sediul consiliilor locale. In cazul multora dintre localitati, chiar din aceasta saptamana, unii dintre proprietari sunt chemati la sediul primariilor, ca sa depuna cererile pentru plata despagubirilor, in cazul municipiului Ploiesti, termenul limita fiind 24 august. Proprietarii terenurilor trebuie sa prezinte si actele doveditoare, respectiv titlul de proprietate, contractul de vanzare-cumparare, sentinta civila sau, dupa caz, certificatul de mostenitor, alte documente.
In privinta negocierilor privind banii pe care trebuie sa-i primeasca, proprietarii terenurilor care vor face obiectul exproprierii sustin, de pe acum, ca vor fi neclintiti, ca sa nu iasa in pierdere.
N.DUMITRESCU