Presedintele Bush si-a reafirmat sprijinul fata de prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki, a doua zi dupa ce lasase sa se inteleaga ca nu ar mai avea incredere in el. Bush a comparat situatia din Irak cu razboiul din Vietnam, o asociere pe care Administratia americana a evitat-o pana acum. Pe teren, doua noi atentate sinucigase s-au soldat cu zeci de morti si raniti, iar 14 soldati americani au pierit in urma prabusirii unui elicopter.
Bush a dorit sa pregateasca terenul inaintea raportului care va evalua, luna viitoare, efectele noii sale strategii din Irak. Adresandu-se unor veterani de razboi, presedintele a spus ca o retragere din Irak ar avea aceleasi urmari tragice ca si esecul american din Vietnam. “Vietnamul ne-a invatat, printre altele, ca pretul retragerii Americii a fost platit de milioane de oameni nevinovati, ale caror chinuri au adaugat in vocabularul nostru noi expresii, ca «refugiati in barci», «lagare de reeducare» sau «campuri ucigase».”
Dupa ce, marti, paruse nemultumit de activitatea premierului irakian Maliki, Bush si-a confirmat sprijinul pentru acesta. „Prim-ministrul Maliki este un baiat bun, un om bun care are o misiune grea, iar eu il sustin. Si nu politicienii din Washington hotarasc daca va ramane in functie. Asta hotareste poporul irakian, care traieste acum intr-o democratie si nu intr-o dictatura.” Unii dintre liderii democrati influenti, printre care si senatoarea Hillary Clinton, considera ca Maliki ar trebui inlocuit, deoarece dezbina Irakul, in loc sa il uneasca.
In Irak, ziua de miercuri a adus noi atentate sangeroase. In orasul Baiji, explozia unui camion-capcana s-a soldat, dupa unele surse, cu cel putin 45 de morti, in majoritate politisti. Seara, un alt atac sinucigas a facut sase victime la nord-est de Bagdad. Armata americana a pierdut 14 militari in prabusirea unui elicopter Black Hawk. Potrivit militarilor, catastrofa a fost provocata de o defectiune tehnica.