Fondurile transferate in tara in primele cinci luni de catre romanii care muncesc in strainatate depasesc investitiile straine directe efectuate in acelasi interval.
Deficitul de cont curent s-a adancit in primele cinci luni ale acestui an cu 104% fata de acelasi interval din 2006, pana la 5,94 miliarde de euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei (BNR). Cauza principala o reprezinta deficitul balantei comerciale, care a crescut cu 75,9% fata de perioada similara din anul trecut, ajungand la 6,14 miliarde de euro.
Balanta serviciilor a inregistrat, in schimb, un excedent de 317 milioane de euro dupa primele cinci luni ale acestui an, mai mare cu 84,3% fata de acelasi interval din 2006. Acest excedent a fost erodat, insa, de transport si turism, care si-au marit deficitul la 145 milioane de euro, respectiv 76 milioane de euro in primele cinci luni ale acestui an. Lunile urmatoare, iulie si august, perioada de concedii, vor mari si mai mult deficitul pe cele doua segmente, marcand dezechilibrul intre turistii romani ce pleaca in strainatate si cei care vin in Romania. Cel mai mare excedent s-a inregistrat pe segmentul „alte servicii”, cifrat la 528 milioane de euro, cu 95% mai mare decat in acelasi interval din 2006. Gradul de acoperire al deficitului contului curent prin investitii straine directe a stagnat, in mai, la 36%, nivel aproape identic cu cel din luna aprilie, cand a fost de 36,1%. Se confirma prognozele analistilor economici care anticipau pentru 2007 o scadere a finantarii deficitului de cont curent prin intermediul investitiilor straine directe, care au fost de 2,13 miliarde de euro in primele cinci luni, in scadere cu 27,5% fata de intervalul similar din 2006.