Fiscul lucreaza alaturi de un consultant la mai multe variante de modificare a cadrului legal al contributiilor sociale intr-un proiect care va fi gata in septembrie si care va viza, in principal, armonizarea bazei de calcul a CAS, decizia de modificare urmand a fi luata de guvern.
Armonizarea bazelor de calcul pentru contributiile sociale inseamna aplicarea contributiilor asupra acelorasi venituri, dar nu si o unificare a cotelor acestora. In prezent, contributiile de pensii, sanatate si somaj au baze de calcul si cote diferite. Spre exemplu, contributia de sanatate, care are cea mai extinsa baza, se plateste inclusiv pentru drepturi de autor sau profesii libere, in timp ce contributia de pensii si cea de somaj nu se aplica la aceste categorii de venituri.
Proiectul se va incheia in septembrie 2007 odata cu depunerea de catre consultant a ultimului raport care va contine o serie de recomandari privind armonizarea bazelor de calcul, alaturi de alte masuri de imbunatatire a administrarii si a colectarii contributiilor.
Armonizarea bazelor de calcul va aduce o simplificare a sarcinilor de calcul si retinere a contributiilor de catre angajatori, precum si a administrarii si inspectiei fiscale, sustin reprezentantii ANAF.
Consultantul va mai face recomandari pentru crearea unei declaratii integrate si simplificate pentru contributiile sociale si impozitele pe salarii, impartirea rolurilor intre ANAF si Casele de Asigurari Sociale in activitatea de colectare, imbunatatirea procedurilor de administrare.
Declaratia integrata va contine atat date cu caracter nominal necesare Caselor de Asigurari Sociale, cat si date despre impozit si contributii. Acest tip de declaratie va contribui la reducerea numarului de declaratii pe care le depune lunar angajatorul, diminuarea riscurilor de frauda si crearea unor baze de date pentru estimarea corecta a veniturilor bugetare.
Alaturi de consultant si ANAF, in proiect sunt implicati experti de la ministerele Finantelor, Sanatatii, Muncii, precum si de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorLectii de viata