Din ce in ce mai multe sunt persoanele care sufera din cauza dermatomicozei picioarelor, care apare odata cu cresterea tempe-raturii. Incaltamintea inchisa, fabricata din materiale sintetice – care nu lasa pielea sa respire liber – favorizeaza aparitia acestei infectii fungice. Ea se gaseste, in mod deosebit, intre degetele picioarelor, acolo unde se ga-seste un mediu umed si neaerisit. S-a constatat ca persoanele care poarta mai tot timpul sandale, sau umbla desculte, nu au asemenea probleme.
Printre masurile preventive cele mai simple, se numara acelea de a mentine cat mai mult timp picioarele intr-un mediu uscat si aerisit, de a schimba, zilnic, ciorapii si incaltamintea, revenind la aceiasi pantofi abia dupa minimum cinci zile. Este foarte important sa va puneti ciorapii astfel incat numai degetele sa atinga varful acestora si, apoi, sa trageti mai departe ciorapul pe picior; la fel, la descaltare, este bine sa scoateti rapid ciorapul, astfel incat degetele sa nu atinga aproape deloc restul suprafetei.
Daca, in ciuda tuturor masurilor preventive, se intampla sa contractati aceste bacterii, atunci puteti recurge la o metoda foarte simpla: folositi parfum, pulverizand intre degete. Fiind realizate pe baza de alcool, parfumurile pot deveni un mijloc destul de eficient de tratament, in fazele de inceput, datorita continutului de sare si zinc.
Medicina traditionala chineza ofera mai multe metode de tratament eficiente:
– Se pun 2,5 kg sare intr-o tigaie mare si se “prajesc” pe foc mic, timp de 10 minute. Apoi, se toarna sarea pe un prosop curat si uscat, asezat pe podea. Se sta cu picioarele pe sare, pana se raceste.
– Pasta de dinti, aplicata intre degete, poate fi un bun remediu, daca se repeta procedeul de trei ori pe zi.
– Se poate sta cu picioarele intr-o solutie alcatuita dintr-un litru de otet de orez si 0,5 litri de apa, timp de o ora, de doua ori pe zi.
– Se fierb 200 g de boabe de soia intr-un litru de apa, timp de 30 minute. Dupa ce se raceste apa, se spala picioarele cu ea. Se efectueaza aceasta procedura o data pe zi, timp de doua saptamani.
Pe de alta parte, dermatomicoza picioarelor nu este cauzata numai de factorii mentionati mai sus, ci si de rezistenta fizica scazuta, ori a unei sanatati precare. Din acest motiv, in tratamentul acestei infectii fungice se recomanda o dieta bogata in vitamina B1. Migdalele, fasolea, soia, piperul si semintele de patlagina sunt recomandate in tratamentul acestei neplacute afectiuni.
Nu ezitati sa luati masurile de prevenire, dar nici nu intarziati sa va tratati, caci orice intarziere poate ingreuna procesul de vindecare. Insa, nu va grabiti sa apelati la vreun tratament pana cand nu aveti diagnosticul corect pus de un medic de specialitate.