Lucian Avramescu
Intr-un interviu, aflat pe drum, cu Traian Basescu (autorii ni-l furnizeaza cu taraita), presedintele il ameninta pe pustiul de la Justitie ca daca-l prinde ca-si „baga nasul in dosare” are de-a face cu el.
Nu stiu daca pustiul de la Justitie, ministrul care a inlocuit-o pe rasfatata Monica Macovei, cea fara de care n-am fi in Uniunea Europeana si n-am figura ca planeta in Calea Lactee, isi va face de lucru prin dosarele consistente ale politicienilor. Nu stiu daca va da frau liber curiozitatii de a arunca o geana prin foile care vorbesc despre faptele nesabuite ale imbogatitilor pe cai ilicite. Oricum, daca va incerca sa-si vare nasul, va avea o mare problema. Nu cu legea, nu cu statutul de ministru care ii interzice asa ceva, nici macar cu amenintarea lui Traian Basescu. El va avea o problema chiar cu nasul lui Traian Basescu. Nu pot incapea doua nasuri in acelasi dosar. Iar nasul lui Traian Basescu (stau dovada marturiile sale de cunoscator si doctor honoris causa in stiinta intocmirii si frunzaririi dosarelor) este desenat prin toate bibliorafturile. Nu degeaba si-a dorit presedintele controlul absolut al serviciilor secrete. Nu degeaba si-a dorit seful statului un control absolut asupra procurorilor, magistratii cei mai dragi lui. Nu degeaba Imparatul (asa-l rasfata inteleg pedistii) a tinut-o in brate cu atata duiosie pe Monica Macovei. Este stiut ca prietenii lui Traian Basescu au fost scapati pe asfaltul tare rand pe rand si s-au terciuit ca niste oua nefierte. Presedintele nu poate tine in brate prea multa vreme pe cineva, nu din motive de sciatica sau de crampe musculare, ci din motive de junghiuri in interesele personale care nu cunosc stabilitatea prieteniei si recunostinta pentru cei care l-au servit.
Junele ministru al justitiei nu poate fi lipsit de experienta doar pentru ca e tanar, prost pentru ca e tanar, imoral pentru ca e tanar, victima sigura pentru ca n-are varsta lui Traian Basescu. Asa cum scriam si alta data, Traian Basescu are datoria elementara sa lase in pace, macar o vreme, noii ministri. Nu se poate stapani. Ii ataca deja furios. I-a atacat din clipa investirii. Lasa sa-i scape pe toate liniile informatii compromitatoare despre noii demnitari care trebuie musai anatemizati in fata opiniei publice.
E nevoie de un pic de liniste. Toti care-l cunosc spun ca Traian Basescu nu poate trai in liniste. Un personaj dintr-un celebru roman francez, ajuns la batranete (nu-i cazul presedintelui nostru) cand era prea multa tacere in jur batea cu un fier in fundul unui lighean. Scotea un sunet asurzitor care enerva vecinii. Unul tipa, altul injura, toti sunt atrasi in jocul polemic si pana la urma in paruiala. Personajul din literatura argumenta galagia pe care o facea neintrerupt prin faptul ca moartea, atunci cand e zgomot, nu se poate apropia de el. De ce face galagie Traian Basescu? De frica mortii politice?
Citesc, in presa de azi, joi, cand scriu aceste randuri, o declaratie interesanta a Adrianei Saftoiu, cea care l-a slujit cu credinta pe Traian Basescu aproape un deceniu, suportandu-i temperamentul, iesirile, derapajele de caracter. Sub aparenta ca-l apara, fosta noastra colega scapa cateva vorbe. Ea spune ca nu este adepta politicianului „care stie sa incaseze si care stie sa dea”. Acest politician, cu stomac tare (care are mate, cum zice englezul) este „un fel de nesimtit”. „Uitati-va ca pe televizor sunt promovati cei care stiu sa injure mai bine, care stiu sa conflictualizeze mai bine, sa polarizeze mai bine”, adauga fostul consilier prezidential. Dati-mi voie sa recunosc in varful piramidei personajelor care „conflictualizeaza” pe Traian Basescu. Ziarista Adriana Saftoiu este ultimul dintre cei care n-au mai putut suporta. Ea stie multe si sunt convins ca le va scrie intr-o zi.