ROMANIA REAL?

Primele zile ale lunii martie sunt cele in care sarbatorim, mai mult sau mai putin sincer, femeile; poate ar trebui sa ne gandim nu numai acum cat de ingrati suntem de multe ori cu femeile, cat de bine stim sa ne folosim de ele atunci cand ne este necesar, cum stim sa facem caz de egalitatea de sanse intre femei si barbati si cat de mult misoginism iese la iveala atunci cand chiar se pune in discutie necesarul de incredere cu care trebuie sa le investim.
Recunosc ca m-am framantat mult privitor la ce ar trebui sa scriu sincer, interesant, frumos pentru ziua de 8 Martie. Cum talentul meu este limitat cand vine vorba despre declaratii dragalase, am ales calea de a publica fragmente dintr-o declaratie politica a colegei mele de Parlament, Ionica Popescu, deputat de Hunedoara. Pana la urma, este un comentariu extrem de trist; dar si extrem de taios al unor evenimente din lumea reala, care nu ocolesc nici Prahova. Fac acest lucru pentru a dovedi cat de implicate, cat de profunde, cat de consistente sunt actiunile doamnelor de langa noi.
Dupa ce a facut referire la un caz tragic din Valea Jiului, Ioana a privit inapoi, la ziua care a trecut, la televizor si a spus:
„Presedintele sta cot la cot cu primul ministru, nu se saluta, nu isi vorbesc, nu isi arunca nicio privire.
O alta stire imi spune ca miercuri se discuta suspendarea presedintelui. Presedintele anunta ca nu va veni sa discute cu Parlamentul. Iar PD-ul anunta ca reclama cazul la Curtea Constitutionala.
Urmeaza mitingul intelectualilor in favoarea Monicai Macovei. In Piata Universitatii. La vremuri noi, naravuri noi. Minerii veniti sa-l sustina pe Ion Iliescu si fragila democratie acum 15 ani au fost inlocuiti azi, de intelectualii veniti sa sustina fragila reforma a ministrului Justitiei. Modul de actiune a fost altul. Unii au dat lovituri cu bata. Altii, pe masura pregatirii lor, au dat lovituri de imagine. Celor de azi le impartasesc un secret. Minerilor care au venit in Bucuresti acum 15 ani, sau celor mai multi dintre ei, le este rusine de ceea ce s-a intamplat atunci. Sunt parlamentar de Hunedoara si am stat de vorba cu ei. Si-au dat seama ca au fost manipulati. Dupa multi ani, ei rosesc. Aviz amatorilor.
Presedintele tarii face pe evanghelistul si pleaca din casa in casa sa propovaduiasca votul uninominal. Un vot pe care il doresc toti romanii care vor ca politicienii sa raspunda personal in fata lor pentru activitatea sau inactivitatea din Parlament. Presedintele vrea sa cheltuiasca 30 de milioane de euro pe acest referendum cu final cunoscut dinainte. Poate presedintele face campanie electorala? Pentru cine, ca domnia sa nu candideaza…Aaa, sunt alegeri europarlamentare, iar domnul presedinte si-a amintit ca partidul sau de suflet nu a castigat nici in alegerile din 2004, astfel incat a fost nevoit sa-l traga de maneca sa ajunga la putere…
Ma revolt ! Ma uit pe agentiile de stiri: Greva la metroul bucurestean. Greva la uzinele Dacia. Salariatii de la Tractorul Brasov au pornit in miting de protest. Cei de la Rulmentul li s-au alaturat si au blocat circulatia. La Ineu autoritatile cer sprijin pentru stingerea unui focar TBC. La Sibiu o femeie s-a aruncat de la etaj. Romanii vor manca de Paste miei din import. Din Bulgaria. Covalact importa lapte din Ungaria. Vecinii mei din Bozes, Hunedoara, hranesc porcii cu laptele vacilor, pentru ca nu au cui sa-l dea.
Gabriel Bivolaru a fost eliberat din inchisoare, unde era incarcerat pentru inselarea unei banci cu 50 de milioane de euro.
Un pedofil este eliberat pentru buna purtare: a scris o carte in timpul detentiei.
In Focsani un batran care a lucrat toata viata la CAP are o pensie de 11 lei noi…
Am rememorat crampeie din Romania reala.
Si mi-am facut cruce!
Printre toate acestea, sau pe langa drama unui copil care alege sa-si puna capat zilelor de dorul mamei plecate la munca in strainatate, referendumul presedintelui pe o tema dorita de toata lumea si mitingul intelectualilor pro Macovei mi se par bancuri proaste.
Sau, cum mi-a spus un unchias de la Batrana: <>”
Poate nu este cea mai reusita formula de a transmite un mesaj de 8 Martie, dar as vrea sa fie modul sincer in care sa-mi arat respectul pentru tot ceea ce reprezinta femeile in viata noastra.
Asa incat, doamnelor si domnisoarelor, cele mai bune ganduri, cele mai sincere urari, cat mai multe reusite.
La multi ani !
Romeo HANGANU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLa 1 aprilie,
Articolul următorDupa ani de nepasare,