Aderarea aduce pentru studentii romani taxe mai mici la universitatile din tarile membre ale Uniunii Europene. In plus, acestora li se vor recunoaste peste hotare diplomele obtinute in tara daca vor indeplini numarul de credite cerut.
Daca pana acum, tinerii romani care voiau sa studieze in spatiul european plateau taxe mult mai mari decat cei din tarile membre ale Uniunii Europene, de anul acesta, vor putea studia gratuit in tarile in care invatamantul superior este fara plata, sau vor plati aceleasi taxe ca si studentii europeni.
Studentul roman platea, pana acum, pentru un an de studii la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, intre 9000 si 22 de mii de lire sterline, la care se mai adaugau 10.000 de lire sterline taxa de cazare. Din acest an, viitorul student ar putea plati 3.000 de lire sterline pe an, asa cum platesc in acest moment toti studentii din tarile comunitatii europene. Si in ceea ce priveste masteratul, studentii romani pot achita 200 euro pentru masterat, ca orice student european, fata de 400 de euro anul trecut. “Va fi o incercare grea pentru universitatile noastre pentru ca trebuie sa ne adaptam rapid pentru ca, daca pana acum nu aveam competitie, acum avem celelalte universitati care vin cu oferta si riscam sa ramanem fara studenti”, a adaugat Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnice Bucuresti. Studentii straini pot invata gratis in Romania, cu conditia sa treaca examenele de admitere de la facultati, dat fiind faptul ca in tara noastra invatamantul superior de stat este gratuit.