Despre locuitorii Comunei Cornu s-au spus multe in legatura cu posibilitatile lor materiale si, nu de putine ori, invidia altora a creat si… povestioare. E-adevarat, astazi, comuna este una dintre cele mai indreptatite sa detina titlul de localitate europeana, motiv pentru care am si inceput o discutie cu primarul Cornel Nanu despre sursele din care-si trag cornenii bogatia. De la bun inceput, primarul ne-a declarat, fara sa ezite, ca principala sursa de venit a localnicilor, in fruntea carora este ales, neintrerupt, de vreo 18 ani, este vanzarea terenurilor. „Toate terenurile care s-au vandut, pana acum, in comuna Cornu, au fost proprietate particulara si nu din patrimoniul public sau privat al localitatii – ne-a spus Nanu. Astfel, celor 1.860 de familii bastinase, corneni sadea, li s-au alaturat, in timp, alte 886 gospodarii de strainasi, cum sunt ei nominalizati in Registrul agricol al comunei”.
A doua sursa de venit pentru corneni a constituit-o, dupa cum ne relata primarul, lucrul lor efectiv la edificarea constructiilor celor veniti in comuna. Circa 80% dintre acestea sunt realizate cu mana de lucru locala. Apoi, mai mult de 70% dintre familiile care si-au ridicat case in Cornu „s-au lipit” de cate o familie de localnici care sa le ingrijeasca gospodaria atat timp cat proprietarii lipsesc. Astfel, cornenii mai castiga un ban de la bucuresteni – care predomina in randul strainasilor – de la ploiesteni, constanteni, tulceni si chiar de la originari de pe Valea Izei – Maramures. Iar multi dintre noii veniti au nume cunoscute chiar la nivel national, acestia ducand de altfel, faima comunei in tara: Adrian Nastase (fost prim ministru), Serban Mihailescu (fost secretar general al Guvernului), Mihai Tanasescu (fost ministru al Finantelor), Misu Negritoiu (fost vicepremier), Vasile Pop (fost director al Eximbanc), Gheorghe Tinca (fost ministru al Apararii si ambasador) si multi altii.
Dar una dintre sursele de venit de care beneficiaza toti localnicii, fara nici o discriminare, o reprezinta taxele si impozitele pentru constructiile ridicate in comuna, fondurile acumulate fiind directionate pentru infrastructura localitatii. Primarul Nanu ne declara astfel, ca, in ultimii 2-3 ani, de exemplu, Primaria a eliberat anul peste 100 de autorizatii de construire. Si era firesc ca, dispunand de atatea resurse, Comuna Cornu si cornenii de aici sa aiba posibilitatea de a-si ridica localitatea la standardele pe care si le doresc.
Leon CHIRILA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorDREPTUL LA OPINIE