Cine saluta primul

Salutul reprezinta mijlocul cel mai simplu de stabilire a unor relatii cu oamenii din jur. Ce trebuie sa stiti este faptul ca exista anumite reguli care trebuie respectate. De exemplu, o persoana cu educatie aleasa si cu principii morale va saluta, in aceeasi institutie, in acelasi fel, si pe cel superior, cat si pe cel inferior din punct de vedere profesional.
De retinut ca persoanele care saluta primele sunt: barbatii pe femei; oamenii mai tineri pe aceia mai in varsta; subalternii pe sefi; nou-venitii pe aceia aflati deja la locul intalnirii; cel care intra intr-o incapere pe aceia aflati inauntru; aceia aflati in autoturism pe pietonii cunoscuti. Este politicos sa raspundeti oricarui salut, altfel il jigniti pe acela care vi s-a adresat.
In cazul domnilor, salutul trebuie sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. Este contraindicat sa fumati sau sa va tineti mainile in buzunare in timp ce salutati. In cazul doamnelor, acestea vor zambi si vor inclina usor capul. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara o va saluta pe cea mai in varsta. Si unii si altii se vor privi in ochi in momentul intalnirii.
Strangerea mainilor, in cazul unui grup, nu este obligatorie, mai ales daca este vorba despre multe persoane. Daca, totusi, se recurge la aceasta formula, acela care va intinde mana este: femeia, superiorul sau persoana mai in varsta. Ordinea este urmatoarea: femeile intre ele; femeile cu barbatii; barbatii intre ei. A refuza o mana intinsa denota o proasta crestere si este o ofensa adusa celui care saluta. Femeile pot face acest gest stand pe scaun, dar barbatii numai in picioare. Cand intra o femeie in incapere, barbatii prezenti se vor ridica in picioare si se vor aseza, numai dupa ce aceasta va lua loc pe scaun. De asemenea, modul de a strange mana cuiva spune multe despre caracterul unei persoane. Este bine sa evitati o strangere puternica, cat si una prea slaba. O strangere de mana poate incheia o afacere, poate insemna o felicitare, o multumire sau un act de prietenie. In cazul in care poarta manusi, barbatul le va da jos atunci cand intinde mana cuiva, iar femeile le vor scoate abia cand ajung la destinatia dorita, exceptie facand manusile lungi de seara.
Cand intrati intr-un birou sau intr-o institutie sau sunteti intr-o vizita de curtoazie, nu luati loc pana nu sunteti invitati sa o faceti. Niciun barbat manierat nu va conversa cu o femeie stand pe scaun si doamna ramanand in picioare.
In cazul prezentarii, aceasta se va face de catre gazda sau cunostinta comuna dintr-un grup intalnit pe strada, astfel: barbatul este prezentat femeii; tanarul – persoanei mai in varsta; subalternul – sefului; persoanele singure – perechilor. La o reuniune cu mai multi invitati, persoana care intra in incapere va fi prezentata celorlalti. Daca acela care intra este invitat de onoare sau o personalitate marcanta, acestuia ii vor fi prezentati ceilalti, pe rand. Se poate recurge la autoprezentare cand numarul participantilor la reuniune este foarte mare si gazda nu se poate ocupa de toata lumea. Formula de prezentare va fi: “Imi permiteti sa ma prezint, sunt X, prieten cu gazda”.
Ana-Maria Dragomir