Pentru lumea crestina, Nasterea Domnului este un eveniment istoric de mare importanta, in care se arata infinita iubire a lui Dumnezeu fata de lume. In Evanghelia Sf. Ioan e scris: „Dumnezeu atat de mult a iubit lumea, incat a dat pe Fiul Sau, cel Unul Nascut, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”.
Minunea Nasterii lui Hristos din Sfanta Fecioara Maria s-a petrecut la „plinirea vremii”, adica la vremea randuita de Dumnezeu in viata omenirii, care nu se mai repeta, deoarece nu se datoreste unor legi naturale, ci vointei divine, implicate in viata omenirii. Nasterea lui Hristos si viata Sa raman fapte istorice, care nu ii pot fi contestate.
Evenimentul Nasterii lui Hristos ne ofera o imagine a ascultarii de Dumnezeu, Maica Domnului urmeaza cuvintele Arhanghelului Gavriil care i-a prevestit ca ea va naste pe Iisus din Duhul Sfant si raspunde afirmativ la aceasta veste buna: „fie mie dupa cuvantul tau”; Dreptul Iosif da ascultare deplina spuselor ingerului; pastorii se supun indemnului ingeresc si primesc cu inima deschisa vestea bucuriei „celei mari”.
Cei trei Crai de la Rasarit au urmat spusele Ingerului de a nu se mai intoarce la Irod si „s-au dus pe alta cale, in tara lor”. Marea ascultare de Dumnezeu este una dintre marile calitati ale crestinului.
Craciunul este astfel, un simbol al ascultarii de Dumnezeu. Prin aceasta sufletul se imbogateste in Dumnezeu, primind frumusetea cereasca.
Asteptam Craciunul in haine de sarbatoare, ne desfatam sufleteste, cantand si ascultand frumoasele colinde, bucuria copiilor si a tineterului credincios. Mantuitorul ar dori sa-L asteptam si cu sufletul curatit in Sfanta Spovedanie si cu Sfanta Impartasanie. Sa-L intampinam pe Domnul in slujbele Sfintei Bisericii cu iubirea care nu cade niciodata si cantarea: „Hristos se naste – Slaviti-L”, Hristos din ceruri – intampinati-L ! „, „Hristos pe pamant, inaltati-va !”
Cantati domnului Caruia I se cuvine slava, cinstea si inchinaciunea. Amin.
Pr. Stefan SAVULESCU