Frecventa mare a colitei cronice (inflamatie de durata a mucoasei intestinului gros, insotita de o serie de tulburari digestive si generale produse in majoritatea cazurilor de greseli in alimentatia zilnica) face necesara explicitarea unor date utile.
Principalele cauze ale colitei cronice sunt:
* Alimentatia excesiva in proteine (carne, branza, oua) si fainoase care favorizeaza dezvoltarea proceselor de fermentatie si de putrefactie intestinala;
* Abuzul de antibiotice administrate pe gura, prin distrugerea florei intestinale;
* Consumul de alcool;
* Prezenta unor paraziti intestinali (oxiuri, ascarizi etc.)
Printre cauzele secundare ale colitelor cronice mentionam: constipatia cronica, unele boli ale stomacului, cailor biliare, pancreasului sI duodenului. Adesea simptomele unei colite secundare le pot masca pe cele ale bolii principale, a carei necunoastere intarzie aplicarea unui tratament adecvat.
Simptomele specifice colitei cronice sunt: perioadele de diaree alternand cu constipatia, scaunele care apar brusc dupa masa sau dimineata fiind provocate de indigestia anumitor alimente (lapte dulce, legume, fructe) sau de emotii; balonarile abdominale (care apar dupa masa), greata si lipsa poftei de mancare. Bolnavii de colite acuza si alte tulburari nervoase (astenie, excitabilitate, psihoza), cardiace (extrasistole, tahicardie), renale, hepatice, genitale. In principal prevenirea colitei cronice impune folosirea unei alimentatii rationale si echilibrate. Este gresita opinia bolnavilor care, indiferent de afectiunea de care sufera, tin regim din initiativa proprie, in majoritatea cazurilor folosind timp indelungat numai anumite alimente, care duc la aparitia colitei, precum si la unele tulburari carentiale. Cand boala s-a instalat este necesar examenul medical pentru a preciza cauzele aparitiei si a se stabili tratamentul corespunzator. Durata tratamentului este mare si se realizeaza la domiciliu, iar rolul principal revine regimului dietetic. Intrucat majoritatea colitelor cronice sunt de fermentatie, regimul dietetic este indicat numai in perioadele diareice, constand in ceai de menta, neindulcit, branza de vaci dietetica, carne slaba (de vita, pasare, peste) fiarta sau gratar; in restul timpului alimentatia va fi aproape normala, respectandu-se toleranta individuala.