* SUA: o zi buna pentru poporul irakian
* UE se opune pedepsei cu moartea
* Rusia avertizeaza asupra consecintelor „catastrofale”
* Amnesty International contesta procesul

Casa Alba a calificat verdictul pronuntat, ieri, in cazul lui Saddam Hussein drept „o zi buna pentru poporul irakian”. Autoritatile americane considera ca acest proces este o dovada a independentei si transparentei justitiei in Irak.
Si tarile occidentale si-au exprimat satisfactia de a-l vedea pe Saddam Hussein condamnat, desi europenii nu si-au ascuns reticentele fata de pronuntarea pedepsei capitale.
La numai cateva minute dupa pronuntarea sentintei, Marea Britanie a salutat faptul ca Saddam Hussein si ceilalti acuzati au fost adusi in fata justitiei si au dat socoteala pentru crimele lor. Autoritatile de la Londra au declarat ca este drept ca aceia care au fost acuzati de comiterea unor crime impotriva poporului irakian sa fie adusi in fata justitiei.
Franta a „luat act de sentinta data de justitia irakiana”, reamintind insa pozitia sa si a Uniunii Europene in favoarea abolirii pedepsei cu moartea. Parisul si-a exprimat, de asemenea, speranta ca pronuntarea verdictului sa nu antreneze „noi tensiuni” in Irak.
Seful guvernului italian, Romano Prodi, a apreciat ca sentinta cu moartea in cazul lui Saddam oglindeste „opinia intregii comunitatii internationale” despre acest „dictator”. El a adaugat insa ca este nevoie de o „reflectie asupra pedepsei cu moartea”.
Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a declarat, la randul sau, ca Saddam Hussein „trebuie sa raspunda pentru faptele sale ca orice alt lider politic”, insa a atras atentia ca Uniunea Europeana se opune pedepsei cu moartea.
Aceeasi pozitie o are si Suedia: ministrul de externe, Carl Bildt, s-a declarat satisfacut ca aceia care se fac vinovati de crime impotriva umanitatii sunt pedepsiti, insa nu este de acord cu pedeapsa cu moartea.
In acelasi timp, Moscova a avertizat asupra consecintelor „catastrofale” pe care le-ar avea spanzurarea lui Saddam. Totusi, autoritatile ruse sustin ca este putin probabila punerea in aplicare a sentintei.
Pe de alta parte, inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Louise Arbour, a cerut guvernului irakian sa instituie un moratoriu asupra executiilor, pentru a permite toate procedurile de recurs posibile.
Organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International considera ca procesul a fost marcat de grave nereguli care pun sub semnul intrebarii capacitatea tribunalului de a organiza un proces corect.