• interviu cu presedintele filialei Prahova a PSD, Marian Saniuta

Organizatia Prahova a PSD a dezbatut, timp de mai multe ore, aspecte ale situatiei partidului si, mai ales, pe cele legate de apropiatul congres extraordinar din 10 decembrie. Presedintele organizatiei, deputatul Marian Saniuta, a fost mandatat sa faca o declaratie publica – din care am prezentat cateva idei in ziarul nostru de ieri. Tot ieri, am avut cu acesta si o discutie prin care am detaliat respectivul document cu care PSD Prahova „iese la inaintare” in aceasta perioada premergatoare forumului partidului.
– Domnule presedinte, de ce se doreste un vot de incredere pentru conducerea centrala a partidului la doi ani de mandat?
– Pentru ca un mandat de patru ani este foarte lung si, in acest interval temporal, se petrec foarte multe evenimente. Ca urmare, este normal ca, la doi ani, sa se evalueze performantele echipei de conducere, indiferent daca partidul se afla la putere sau in opozitie. Pe de alta parte, procedura la care facem apel permite si o mai buna legatura a conducerii partidului cu organizatiile in care se castiga alegerile.
– De ce organizatia dv considera necesara separarea functiei de presedinte al partidului de cea de premier?
– Experienta mandatului lui Adrian Nastase – cand cele doua functii au fost cumulate de aceeasi persoana – ne-a demonstrat, mai ales in 2004, ca se produc sincope in conducerea partidului. In acelasi timp, se vede foarte clar ce probleme are acum PNL unde, de asemenea, partidul si guvernul sunt conduse de aceeasi persoana. Ca urmare, noi militam ca institutia presedintelui PSD sa poata analiza obiectiv indeplinirea programului de guvernare, modul cum echipa ministeriala isi indeplineste mandatul si, in general, daca se pastreaza linia politica a partidului in actul de guvernare. Aceasta se impune pentru a nu se ajunge in situatii in care un guvern de stanga sa ia masuri de dreapta, sau invers, un guvern de dreapta – ca acela care se pretinde acum – sa ia masuri cu profund caracter de stanga.
– De ce solicitati ca presedintele partidului sa nu fie condus de vicepresedinti?
– Noi dorim ca, in 10 decembrie a.c., sa alegem un presedinte puternic, care sa fie, cu adevarat, acel conducator pe care-l merita partidul. Presedintele sa conduca vicepresedintii si nu acestia din urma sa conduca liderul si partidul!
– Va deranjeaza influenta grupului de la Cluj?
– Este clar ca, pana acum, presedintele Mircea Geoana a primit un sprijin puternic din partea transilvana a partidului unde, din pacate, scorurile electorale ale partidului nu au fost cele mai bune. Iata de ce consideram ca viitorul presedinte al PSD trebuie sa se inconjoare de oameni politici validati de succesele din competitia electorala.
– Cum credeti ca ar trebui reconfigurate regiunile de dezvoltare ale Romaniei?
– Decizia privind reconfigurarea regiunilor de dezvoltare va fi foarte greu de luat si, pentru a o transpune in practica, avem nevoie de un ministru de Interne foarte curajos, care sa-si puna mandatul si, de ce nu, cariera politica, pe altarul acestui demers. Actualele regiuni nu sunt eficiente si acesta este principalul motiv pentru care se impune o reconfigurare a lor, in interesul major al tarii.
– De ce nu va plac vicepresedintii… „meseriasi”?
– Vicepresedintii PSD trebuie sa fie oameni politici care sa aduca voturi! Avem insa, foarte multi tehnicieni, tehnocrati, specialisti, dar partidul trebuie condus de oameni politici. Acestia trebuie sa conduca partidul, iar cei care sunt pregatiti in diferite specializari sa lucreze, efectiv, in comisiile, in departamentele de specialitate ale partidului. Noi consideram ca oamenii politici trebuie sa-si asume programele politice care sa fie, apoi, aplicate in practica, punand la lucru specialistii care militeaza in partid. Toate acestea tin de viziunea noastra asupra revenirii PSD la guvernare.
A consemnat
Leon CHIRILA