• La cladiri si terenuri, se va aplica doar cota de inflatie
Ploiestenii pot afla deja cat vor trebui sa scoata la anul, din portofel, pentru plata impozitelor si a taxelor locale. Proiectul – care cuprinde propunerile pentru valoarea impozitelor pe cladire, teren, auto, publicitate etc. – a fost afisat, de ieri, pentru consultare si dezbatere publica, pe site-ul Primariei Ploiesti (www.ploiesti.ro), urmand ca peste 30 de zile sa fie suspus dezbaterii si votului in legislativul local.
Ion Marina, directorul Serviciului Public Finante Locale Ploiesti, le spune de pe acum cetatenilor ca, „in 2007, taxele si impozitele locale pe cladiri si teren nu se vor majora. Doar se va adauga procentul de inflatie, care va fi intre 5 si 5,5%. Vestea ce mai buna este ca se va elimina taxa pe parcarea curenta, ploiestenii proprietari de masini urmand sa achite doar o taxa pentru parcarile administrate de catre ADPP. Se va majora, in schimb, impozitul pe mijloacele personale de transport, majorare impusa de modificarile la Codul Fiscal. Concret, daca anul acesta un proprietar de Dacie platea un impozit de 21 RON, la anul va plati 49 RON, iar posesorii de masini cu motor de capacitate cilindrica de peste 3000 cm cubi, gen BMW, Mercedes, Jeep, vor plati un impozit de 19,2 milioane de lei vechi.”
Tot ca noutate, de la anul, impozitele si taxele nu se vor mai plati trimestrial, in patru rate egale – asa cum s-a facut pana anul acesta – ci numai in doua rate, respectiv, pana la 31 martie si pana la 30 septembrie, impunere valabila atat pentru contribuabilii persoane fizice, cat si juridice. Directorul Ion Marina a facut precizarea ca in cazul impozitului pe cladire, cota reprezentand impozitul datorat de persoanele juridice care au efectuat reevaluarea conform prevederilor legale in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal 2007, propunerea este de 1,5% din valoarea cladirii, fata de 1%, cat a fost anul acesta. Totodata, municipalitatea mai doreste ca, in cazul agentilor ecomonici care fac investitii mai mari de 500.000 de euro, dupa momentul receptiei cladirii, acestia sa beneficieieze de o scutire de la plata impozitului pe cladire, timp de trei ani.
N. DUMITRESCU