De multe ori, cetatenii Ploiestiului se intreaba unde se opresc atributiile politistilor comunitari si de unde incepe teritoriul jurisdictional al lucratorilor Politiei Romane, ori cel al jandarmilor. De asemenea, cetateanul de pe strada poate fi interesat, pe buna dreptate, daca aceste sarcini de serviciu ale angajatilor celor trei institutii se intrepatrund intr-un sens negativ, care ar putea crea tensiuni intre lucratori. Fiind intrebat acum cateva zile, de catre reporterii cotidianului Prahova, despre relatia inter-institutionala intre comunitari si politisti, comandantul – sef al IPJ Prahova, comisarul-sef Iulian Bach, s-a declarat destul de multumit de relatia dintre Politia Romana si agentii comunitari. Nu acelasi lucru reiese, insa, dintr-o nota interna elaborata de angajati ai Politiei Comunitare Ploiesti, care dezvaluie viciile procedurale intampinate de politistii subordonati Consiliului Local Ploiesti in diferite procese relationale in care este imperios necesara interventia politistilor din subordinea Ministerului de Interne.

Sustragere de la activitatea de patrulare

“Ne confruntam cu o procedura greoaie de predare-primire a infractorilor, de catre agentii comunitari catre reprezentantii Politiei Romane, acestia fiind tinuti, cate 2-3 ore, la sectiile de politie, timp in care agentii nostri (politistii comunitari – n.n.) nu-si pot efectua serviciul de patrulare”. De asemenea, in nota se recunoaste ca principalul motiv pentru care s-a renuntat , la sfarsitul lunii martie, la echipele mixte de patrulare formate dintr-un agent comunitar si un lucrator al Politiei Romane este legat de “ineficientele dovedite” concluzionandu-se: “Prin orice mijloace, reprezentantul Politiei Romane incearca sa se sustraga de la activitatea de patrulare, motivand ca are altceva de facut”.

Competenta pasata

In nota amintita se face referire la un caz special in care este vizat comportamentul unui lucrator al Politiei Romane care a vrut sa incatuseze un agent comunitar, pe motiv ca acesta ar fi lovit o persoana gravida, de etnie roma. In urma cercetarilor intreprinse, s-a dovedit ca persoana nu era nici gravida si nici agresata fizic. “S-au inregistrat cazuri cand Politia Municipala a trimis diversi cetateni cu sesizarile ce tineau de competenta acestora pentru a fi rezolvate de Politia Comunitara. Mentionam modalitatea greoaie cu care Politia vine in sprijinul Politiei Comunitare in situatiile in care se impune acest lucru, motivand prin numarul redus de efective. In aceste cazuri s-a apelat la sprijinul Jandarmeriei, care a raspuns intotdeauna cu promptitudine”.

Jandarmeria – prompta

Tot in nota la care ne-am referit se subliniaza si “comportamentul superior al unor lucratori din cadrul Politiei Romane care au apostrofat lucratorii Politiei Comunitare in timp ce acestia din urma asigurau fluenta traficului rutier, ca urmare a unor lucrari efectuate in carosabil – activitate cuprinsa prin lege in atributiile Politiei Comunitare”. Ultimul punct pe ordinea nemultumirilor vizeaza o situatie petrecuta in zona Bereasca. “Agentii comunitari au descoperit niste persoane care au patruns prin efractie intr-o locuinta din cartierul Bereasca, reprezentantii Politiei Romane refuzand sa se deplaseze la fata locului. Caz in care s-a apelat la ajutorul Jandarmeriei”.

Comandantul-sef al IPJ Prahova admite unele „orgolii”

Comandantul Inspectoratului de Politie judetean Prahova, comisarul-sef Iulian Bach, are o parere mult mai buna decat comunitarii, fata de relatiile dintre cele doua institutii. Cu toate acestea, comandantul IPJ recunoaste ca mai exista unele “disfunctionalitati“.
“Politia Comunitara este o institutie nou-creata. Este folosita, intr-un procent de optzeci la suta, pentru asigurarea ordinii si linistii publice in zona stradala si pentru paza unor obiective, cum ar fi institutiile ce tin de consiliile locale. Interesul nostru este ca relatia cu aceasta institutie sa fie una nu buna, ci excelenta. Pe multe paliere ale activitatii, eu zic ca aceste relatiii sunt asa cum spun eu. Mai apar disfunctionalitati, eu stiu, unele legate de orgoliul unor politisti, altele legate de comoditatea unor politisti, vorbesc de agenti din institutia Politiei, nu a celei comunitare. Noi suntem obligati si trebuie sa cercetam orice fel de fapta ce ne este semnalata. Daca ulterior se hotaraste ca nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni sau contraventii, atunci ne raman la indemana alte instrumente, cum ar fi avertismentul, atentionarea si altele. Politia Comunitara, prin legislatia care este acum in vigoare, are atributii destul de reduse. Au dreptul sa constate contraventii la Legea 61, care priveste ordinea si linistea publica, legea 12, si sa aplice amenzi la hotararile consiliilor locale. In ceea ce priveste sfera infractionala este competenta exclusiva a Politiei. Nici Jandarmeria nu are decat dreptul sa constate. Sunt unele disfunctionalitati, dar pentru o buna relatie, la nivel de conducere, noi am rezolvat aceasta situatie”.
Sebastian IGNAT

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMutari surpriza
Articolul următorRADETI ! RADETI ! RADETI !