Dezvaluirea numelor unor personalitati care au semnat angajamente cu Securitatea are efecte puternice in randul opiniei publice romanesti. Intarziata cu 16 ani, actiunea initiata chiar de la nivelul institutiei prezidentiale pare sa continue, in forta, tavalugul sau anuntand deconspirari interesante, in viitorul apropiat. Scandalul “dosariadei” ii vizeaza pe cei care au semnat, cu premeditare, intelegeri si angajamente de cardasie cu aparatul politiei secrete statale, de rit bolsevic. In ton cu aceste evenimente, cotidianul nostru a initiat o actiune de informare a opiniei publice din judet, prin care actuali parlamentari, lideri de partide, consilieri si membrii din conducerea aparatului administrativ al judetului Prahova sunt supusi la “proba adevarului”, pentru a-si recunoaste sau nu, dupa caz, semnatura de pe statul de plata al Securitatii. Dupa modelul cu care ziarul nostru deja v-a obisnuit, vom continua sa invitam la dialogul sinceritatii alte personalitati care, in editia de maine, speram sa-si povesteasca, in fata reportofonului, cariera de informator, urmarit sau, dupa caz, de pionier, de pana in 1989. Astazi, punem lupa pe cativa dintre parlamentarii prahoveni.
William Gabriel Branza
Nascut la 3 martie 1972, la Carbunesti, in Prahova, deputat independent, ales parlamentar in 2004, pe listele PRM, incepand cu luna februarie 2006 – membru al grupului parlamentar al Partidului Democrat. Conform informatiilor publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, nu isi sarbatorise inca majoratul cand, in decembrie, 1989, pe strazile marilor orase ale tarii mureau oameni secerati de gloante. Varsta destul de frageda, de bacalaureat, pe care acesta o avea in timpul Revolutiei, ii confera statutul aparent al neimplicarii informative.

Paula Ivanescu

Senator al Romaniei in mandatul actual, fost deputat in Parlament inca din anul 1992, aleasa in circumscriptia Prahova, pe listele Partidului Democrat. Paula Ivanescu a lucrat in cercetare inainte de Revolute. Specializarea de baza este cea de inginer tehnolog de petrol, profesie care a fost lasata pe planul al doilea odata cu ascensiunea politica rapida de dupa momentul “decembrie 1989”.
Ion Preda
Nascut la Magurele, in judetul Prahova, deputatul Ion Preda este absolvent al Facultatii de Istorie, in anul 1970. De la un post obscur de profesor la gimnaziul din localitatea Vadu-Sapat, in 1970, parlamentarul prahovean ajunge la Colegiul National I.L.Caragiale, unde ocupa catedra la disciplina “Istorie”, incepand cu anul 1998. Inainte de Revolutie, actualul deputat liberal a ocupat, la un moment dat, un post in cadrul Editurii Politice, supuse controlului absolut al regimului comunist. Surse din apropierea parlamentarului ne-au spus ca Preda a intentionat, la un moment dat, sa dea examen de admitere la Institutul de Istorie Militara din Bucuresti, de unde a fost respins.
Ion Luchian
Absolvent al Facultatii de medicina din Iasi, in anul 1980. Medic chirurg urolog, la Spitalul Judetean Ploiesti, incepand cu anul 1987. In timp, prin mana sa vor fi trecut ca pacienti desigur, destui oameni cu sau fara aplecare catre colaborarea cu Securitatea. Director DSP Prahova si deputat la al doilea mandat consecutiv. Doctorul Luchian a devenit, incepand cu anul 1987, membru al Societatii Nationale de Urologie. Dupa 11 ani, in 1998, devine membru al Asociatiei Europene de Urologie. A ocupat de-a lungul timpului functiile de presedinte si vicepresedinte al Partidului National Liberal, filiala Prahova.
Horia Victor Toma
Daca alti tineri au fost repartizati la pompieri, Ministerul de Interne sau MApN, fostul primar al Ploiestiului, licentiat in fizica, a facut armata printre agentii de Securitate langa care a invatat, din cate se pare, taina manuirii armelor. Consilier, primar, subprefect, director adjunct al unuia dintre cele mai bune colegii din Ploiesti, fostul membru al defunctului PNTCD si vicepresedinte al PNL ar reprezenta o adevarata bomba de presa, daca, in dreptul numelui sau, se va descoperi o preocupare din trecut nedemna cu valorile la care a aderat ani la rand. Dupa Revolutie, Horia Toma s-a lansat, e drept destul de timid in domeniul afacerilor, in special in cele bazate pe tranzactii cu combustibili.
Romeo Hanganu
Primul primar al Ploiestiului, devenit apoi si prefect de dupa Revolutie, a absolvit Institutul Politehnic din Iasi in 1971, dupa care a fost incadrat ca inginer in Uzina 1 Mai, unde a urcat si in functiile de conducere a acestei unitati. Se poate presupune ca apartenenta la Partidul Comunist Roman, recunoscuta si in CV-ul sau politic, l-a ajutat in promovarea pre-revolutionara.