Acest sfant si mare mucenic se tragea din Nicomedia. Mama sa, numita Evula, credea in Domnul Iisus Hristos si in chip crestin il va educa pe fiu. Tatal sfantului era idolatru, dar se va crestina, urmand exemplul fiului sau si al sotiei sale. Acestea toate se petreceau in zilele imparatiei lui Maximian, imparat idolatru si crunt persecutor al crestinilor de pe tot intinsul Imperiului Roman.
Pantelimon avea sa invete mestesugul doctoricesc de la Eufrosin, care era renumit medic in vremea aceea. Iar adancirea credintei si a invataturii crestine avea sa le deprinda de la batranul preot Ermolae. Odata, el si Ermolae L-au rugat pe Dumnezeu ca sa faca minunea de a-l invia pe un copil, care murise si zacea in drum, fiind muscat de un sarpe veninos. Astfel, copilul va invia, intorcandu-se teafar la parintii sai. In urma minunii acesteia, posibila, nici vorba, prin putere dumnezeiasca, Pantelimon fu botezat de Ermolae.
Mergand un orb la Pantelimon, acesta ii dadu vederea. Intrebat de imparatul Maximian cine l-a tamaduit, fostul nevazator raspunse cu bucurie „Pantoleon m-a tamaduit” in numele lui Iisus Hristos, in Care a inceput si el sa creada, motiv ca sa fie decapitat. Iar Pantoleon (asa s-a numit pana la mucenicie), fiind arestat, a fost cumplit chinuit din ordinul aceluiasi imparat ucigas, fiindca nu voia sa-l tradeze pe Hristos. Cand i se pregatea decapitarea, s-a rugat lui Dumnezeu. Indata se auzi glas dumnezeiesc, care-l numi Pantelimon in loc de Pantoleon. Atunci Sfantul Pantelimon isi intinse grumajii de bunavoie, iar calaul ii taie capul. Va fi cinstit de-a pururi ca mare muncenic intru slava Domnului nostru Iisus Hristos.
In aceeasi zi se face pomenirea Sfantului Mucenic, care capata vederea prin rugaciunile sfantului Mare Mucenic Pantelimon; a Sfintilor Mucenici in numar de o suta cincizeci si trei, aruncati in mare; a Sfantului Mucenic Hristodul din Casandra, care in anul 1777, a fost sugrumat de turci.
Mihai Stere DERDENA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMaslinele inving somnolenta
Articolul următorASTAZI DE INTERES