* Ne bucuram, domnule Constantin Tomescu (Busteni), ca aveti motive sa-i multumiti chirurgului Dan Oprea si medicului Gabriela Cotorogea (sectia de terapie) pentru modul in care au acordat asistenta medicala mamei dv.
* Potrivit prevederilor O.U. nr. 150/2002, doamna Georgeta Ivascu (Ploiesti), contributia lunara a persoanei beneficiare a contractului de drepturi de autor se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra veniturilor. Contributia de 6,5% la asigurarile sociale de sanatate se calculeaza la valoarea bruta a veniturilor si vi se retine din salariul lunar.
* Indemnizatia pentru ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de doi ani, doamna Mihaela Popescu (Ploiesti), este un venit de inlocuire a salariului pe care l-ati fi putut castiga daca nu ati fi stat acasa sa ingrijiti copilul. Asta inseamna ca nu puteti lucra in aceasta perioada la o alta societate cu un contract de munca cu timp partial.
* Reglementarile la care va referiti, domnule Mircea Vlad (Ploiesti), le gasiti in HG nr. 1.057/2001 si se refera, in principal, la interzicerea: abandonarii bateriilor si a acumulatorilor uzati sau a componentelor solide ale acestora; deversarii electrolitului din acumulatorii uzati pentru autovehicule pe sol, in apele de suprafata, apele subterane, apele marii teritoriale si in sistemele de canalizare; dar si a deteriorarii carcaselor bateriilor si ale acumulatorilor uzati. Persoanele fizice si juridice care detin mijloace de transport sau utilaje echipate cu baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule au obligatia sa predea bateriile si/sau acumulatorii uzati cu electrolitul si componentele solide continute, celor care comercializeaza baterii si/sau acumulatori pentru autovehicule ori celor care desfasoara activitate de colectare sau de valorificare a acestora. Persoanele fizice si juridice care detin baterii si/sau acumulatori uzati, altii decat cei pentru autovehicule, au obligatia sa predea aceste baterii si/sau acumulatori uzati in cadrul sistemului de colectare.
* Reglementarile in vigoare se refera si la rezolvarea situatiei pe care ne-ati relatat-o. Astfel, daca timp de doua luni, nefiind in localitate, nu ati predat indexul apometrelor, iar administratorul blocului v-a incarcat cu un consum aleatoriu, domnule Paul Voinea (Ploiesti), se poate rezolva ulterior, chiar daca s-a platit in plus. Practic se poate face reglajul luna urmatoare cand se citesc apometrele din nou. Se face diferenta cu ultima citire, se calculeaza suma pe lunile respective si se scade ce ati platit „la pausal”. Diferenta ramasa va reprezenta suma reala.
*Exista baza legala pentru decizia luata de administrator, domnule Vasile Ion (Ploiesti). Trebuie sa consultati contractul incheiat cu firma care a facut lucrarea, pentru ca exista un termen la care trebuie facuta verificarea metrologica a aparatelor, operatiune ce nu dureaza mai mult de o ora. Cei care nu procedeaza la verificarea metrologica a apometrelor, dupa expirarea termenului de valabilitate, risca sa plateasca apa rece si cea calda in sistem pausal.
Graziella CHITU