Mintea gainii

Asistam, de o buna bucata de vreme, la o vanzoleala de nedescris si, mai ales, enervanta pentru omul de rand, de parca toti ar fi dat in mintea… gainii. Ptiu, drace, puschea pe limba !, ca tocmai de aviara era vorba si molima asta nu umbla decat prin cotetele orataniilor. Dar, oricat de periculoasa ar fi aviara, de mintea gainilor tot ma leg pentru ca la acelasi nivel ajung, de foarte multe ori, si semenii nostri. Si asta nu doar pentru faptul ca suntem tot… bipezi, ci pentru ca, pur si simplu ne prostim, nu gandim sau ne repezim ca berbecii intr-o parte si-o tinem tot asa. Iar cand asemenea simptome se manifesta prin lumea politica, mai as crede ca efectele sunt mai teribile decat cele ale aviarei.
Amintiti-va, astfel, ce berbeceala incepuse intre Adrian Nastase si Ion Iliescu – pe vremea puterii lor – cand fostul premier, cu ambatu-i de gaina, era in stare sa-si dea demisia o data cu intreg Cabinetul sau. Si-au dat, insa, seama la timp, ce mare prostie urmau sa faca, prostie „demna” doar de… mintea gainii. Exemplul nu este singular deoarece, si in actuala legislatura, membrii Coalitiei de guvernamant dau frecvent in mintea gainii – chiar si in plina gripa aviara – certurile dintre partide facand valuri asemanatoare cu un tsunami, dupa care, revenindu-si, lasa loc unei acalmii de ti-e mai mare dragul!
Ei,si daca am ajuns la sezonul de varf al gripei aviare, sa spunem ca, si in astfel de circumstante, am avut parte de decizii luate de minti de gaina! Pai, vedeti dv, am fost obligati de autoritatea sanitara pentru gaini, curci si alte galinacee sa intram in carantina, desi rasa umana are o autoritate sanitara specifica. Presedintele tarii – care mai are si el momente cand da in mintea gainilor – ar fi fost in stare, de aceasta data, sa plece si in carje la Palatul Victoria ca sa-i urecheasca pe toti adormitii Maicii Domnului care au intors tara cu susul in jos. Si asta deoarece era chiar la mintea gainii ca, atata timp cat virusul aviar nu suferise vreo mutatie si niciuna dintre suspiciunile gripei aviare nu s-a confirmat la om, sa nu se faca vanzoleala care s-a facut cu carantina ce mai avea nitel si ajungea de talie… nationala ! Numai ca unii – durerea mare este ca-i vorba despre cei din zonele de decizie – nici la mintea gainilor nu au ajuns si par a fi mai virusati chiar decat bietele zburatoare.
Leon CHIRILA