Prefectul Corneliu Popescu

„De la Guvern nu-mi vin bani; localitatile se protejeaza de inundatii pe buzunarul lor”

– Domnule prefect, Prahova ocupa un nefericit loc doi pe tara in ceea ce priveste pericolul si pagubele pe care le-au provocat alunecarile de teren. Spuneti-ne, acum, cand e vreme buna se lucreaza, pe undeva, pentru prevenirea unor asemenea nenorociri ?
– Principala zona in care se lucreaza este Breaza, unde se stabilizeaza terenul si drumul care face legatura cu o comunitate de circa 300 de familii. Actiunea a fost inceputa de Primarie, cu fonduri de la bugetul local. Urmeaza sa inceapa, zilele acestea, si lucrarile pe DN1, pe tronsonul dintre Comarnic si Sinaia, unde se vor face foraje pentru a se sti care este cauza tasarilor. In cazul alunecarilor care afecteaza case, este preferabil sa nu se stabilizeze zona ci sa fie mutate casele, pentru ca aceasta operatie costa mai putin.
– Aveti banii necesari pentru astfel de lucrari ?
– Ar fi nevoie de sute de miliarde de lei vechi, dar suntem nevoiti sa lucram numai cu fondurile pe care le pot aloca localitatile din bugetele proprii. Anul acesta, cu ce se intampla pe Dunare, nu cred ca vom primi vreun sprijin de la Bucuresti.
– Lipsa lucrarilor de regularizare a facut ca, anul trecut, multe localitati sa fie inundate chiar si de 7-8 ori. Se face ceva, acum, pentru indiguirea raurilor sau oamenii vor fi nevoiti sa traiasca mereu cu teama ca vor fi inundati?
– S-a aprobat programul de refacere a digului de pe Prahova din zona Nedelea, precum si un alt program de investitii pentru Teleajen, pe o zona intinsa, pana la confluenta raului cu Prahova. Proiectul are in vedere regularizari si aparari de maluri. Mai exista un proiect de regularizare a paraului Alunis, a Stamnicului – in comuna Starchiojd, si lucrari de aparari de mal pe paraul Telega. In cazul lucrarilor mari – cum ar fi cele de pe Teleajen – se lucreaza, deocamdata, la studiile de fezabilitate. Cele de mai mica anvergura au demarat deja. Finalizarea acestor lucrari depinde de ritmul in care Guvernul va debloca fondurile.
– Nu este cam tarziu? Peste o luna vine vara si, in cazul unor ploi precum cele de anul trecut ne trezim din nou ca nu avem diguri.
– Pana acum nu a fost aprobata finantarea cu fonduri de la bugetul de stat. In plus, realizarea unor lucrari de asemenea amploare nu se poate face decat daca exista studii, iar elaborarea acestora ia mult timp.
– Cine raspunde de tot ceea ce tine de gestionarea acestor lucrari?
– Responsabilitatea o avem toti; incepand de la prefect – care este presedintele Comitetului pentru Situatii de Urgenta, continuand cu subprefectii si conducerea Consiliului Judetean si terminand cu primarii localitatilor.
Mihai CIOBANU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDebut en fanfare in play-off
Articolul următorINCHIDEREA EDITIEI