Farmacistul este cel care stabileste ce medicament se impune intr-o urgenta, nu pacientul

-Doamna vicepresedinte, s-a creat,in ultima perioada, o situatie extrem de tensionata, tot mai multe persoane constatand ca nu mai pot cumpara, fara reteta, medicamentele pentru care nu li s-a cerut niciodata prescriptie medicala. Ce se intampla ?
– Oamenii ar trebui sa stie ca exista, de sute de ani , o lege care precizeaza, foarte clar, ce medicamente se dau numai pe baza de reteta, ce se poate elibera fara reteta, in conformitate cu nomenclatorul elaborat de Agentia Nationala a Medicamentului.
-Totusi, aceasta lege s-a incalcat pana acum, de vreme ce intrase in obisnuinta ca pentru fiole de Algocalmin, de exemplu, sa nu te intrebe cam nimeni de reteta si la fel pentru antibiotice.
– Este o realitate. Numai ca, de exemplu, nu se cunoaste ca, de fapt, Algocalminul fiole nu ar fi trebuit dat, nici pana acum, fara reteta, decat in situatiile de urgenta pe care le apreciaza farmacistul, nu pacientul. Despre antibiotice, nici nu trebuie sa mai vorbim. Pe scurt, am sa si explic de ce. S-a creat un obicei, mai mult decat gresit, ca, atunci cand il doare capul sau maseaua, pacientul sa bea fiole de Algocalmin, cand de fapt continutul acestora este realizat pentru a fi injectat. Ca urmare, in conditiile in care este inghitit, substantele componente ajunse in stomac se degradeaza si isi pierd efectul, sau pot fi si reactii adverse. Pentru antibiotice, situatiile sunt si mai grave: numai medicul este cel care poate decide cand se impune luarea lor si, mai mult decat atat, ar fi nevoie de biograma care sa spuna la ce tip de antibiotic raspunde organismul. Or, la noi, cine raceste sau il doare capul vine si cere Amoxicilina, chiar daca nu de aceasta are nevoie sau, si mai grav, ii este total contraindicata. De aceea, in prezent, in cazul foarte multor persoane, antibioticele nici nu isi mai fac efectul.
– Exista criterii care stabilesc de ce anumite medicamente se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala?
– Categoric. Este vorba despre astfel de patru criterii: substantele active produc efecte nocive daca sunt administrate incorect; medicamentele respective se folosesc frecvent incorect – si aici se regasesc antibioticele; reactiile adverse ale unor medicamente care nu sunt suficient studiate; daca este prevazut a se injecta- aici fiind cazul Algocalminului la care ne-am referit.
– Daca lucrurile sunt atat de clare, de ce s-au inchis ochii pana acum si de ce, dintr-o data, s-a trecut in extrema cealalta ?
– Farmacistii au fost cumva interesati sa manifeste o anumita flexibilitate fiindca din vanzarea la liber a medicamentelor isi asigura fondurile necesare supravietuirii, apoi si din dorinta de a nu refuza pacientul. Demararea unor false controale in farmacii din Bucuresti si amendarea unor farmacisti de catre persoane care s-au pretins inspectori de la Protectia Consumatorului invocand tocmai faptul ca se mai inchid ochii la obligativitatea prezentarii retetei in anumite cazuri a creat panica printre farmacistii din intreaga tara. Asa s-a ajuns la situatia stiuta.
– S-a anuntat,totusi, gasirea unor solutii pentru reglementarea situatiei.
– Intr-adevar, reprezentantii farmacistilor si ai Ministerului Sanatatii au convenit sa clarifice, in cel mai scurt timp, cateva aspecte: ce inseamna caz de urgenta-pentru ca farmacistul nu trebuie sa intre in contradictie cu opinia medicului; ce medicamente din categoria celor care se pot elibera doar cu reteta pot fi, totusi, date de catre farmacisti pacientilor in anumite cazuri, pe ce perioada si in ce cantitate.
– S-a vorbit despre mai mult de 1.200 de medicamente care se pot cumpara fara reteta. Despre ce este vorba?
– Sunt incluse medicamentele de tip analgezic, antipiretic – regasindu-se si atat de invocatul Algocalmin (dar tablete), vitaminele, suplimentele nutritive, precum si tranchilizantele usoare.
– Pana se reglementeaza toate aspectele, pacientii pot sa spere ca nu vor mai fi plimbati pe drumuri intre farmacii si medici?
– Pentru orice situatie de urgenta farmacistul este obligat sa gaseasca o rezolvare, dar cea pe care o apreciaza el ca specialist, nu pe care o impune pacientul. Asa cum, pentru orice solicitare a unei retete in cazul unui medicament care se poate elibera fara prescriptie, farmacistul va fi sanctionat.
Luiza Radulescu Pintilie