Stejari, cu jar la radacini

Componentii echipei nationale de rugbi, „sub 18 ani”, purtatori ai tricourilor avand drept emblema frunza de stejar, au fost supusi, recent, unui proces original de pregatire mentala si psihologica, in perspectiva participarii lor la Campionatele Europene, de luna viitoare. Astfel, fiecare tanar rugbist a trebuit sa treaca peste un covor de… jar. La „supliciu”, a fost prezent si selectionerul acestei reprezentative, Robert Ioan, dar si un specialist italian in astfel de tehnici de pregatire, unul cu nume parca predestinat: Bruno Medicina. Actiunea s-a desfasurat la Stadionul „Tineretului”, din Bucuresti, situat in vecinatatea Arcului de Triumf, si a durat o zi intreaga ! S-a facut apel, cu acel prilej, la tehnici de motivare si concentrare, de stimulare senzoriala, concentrare colectiva, exemplificare pe teren si la proba focului (trecerea cu talpile goale pe jar !!!), aceasta din urma fiind asa-zisa „ardere a temerilor”. Dupa ce a trecut si el insusi pe „covorul de jar” – ultimul, e drept, antrenorul Robert Ioan a afirmat: „I-am simtit in stare pe elevii mei nu doar sa calce pe jar, ci sa-l si manance, ca-n basme” !

Himalaya – din nou o atractie pentru romani

Doi timisoreni – primul roman care a reusit sa termine cursa Paris-Dakar, motociclistul Romeo Dunca, si cel dintai concetatean al nostru care a urcat pe varful K2, din Himalaya, Horia Colibasnu – vor pleca, pe data de 30 martie, spre Nepal, pentru a se alatura altor sapte alpinisti, membri ai unei expeditii internationale. Cu totii intentioneaza sa urce, incepand din 1 aprilie (nu-i pacaleala), de la Kathmandu, spre varful Manaslu (8.163 de metri, al optulea din lume ca inaltime si cucerit, prima oara, de catre alpinisti japonezi), tot din masivul Himalaya. Daca expeditia va decurge conform asteptarilor, compatriotii nostri vor reveni acasa pe 20 mai. Pentru aceasta ascensiune, fiecare participant la expeditie a cheltuit 9.000 de euro, suma obtinuta din sponsorizari.

Inca un pandur s-a aciuat pe langa „Dulau”

Incepand de ieri, fostul component al echipei ucrainene de fotbal Volin Lutk, Cornel Buta, a devenit jucator cu acte in regula al prim-divizionarei de fotbal Pandurii Targu Jiu, antrenata de Viorel Hizo, zis si „Dulaul”. Interesant este ca Buta, care a mai jucat, in tara, la FC Brasov, Rapid si Dinamo, a cerut sa evolueze, acum, cu tricoul avand numarul 77. El s-a aflat in discutii si cu o alta nou-promovata, FC Vaslui, dar partile nu s-au inteles asupra banilor. Cornel Buta a parasit-o pe Volin inca din luna februarie a acestui an, din cauza restantelor de ordin financiar, motiv pentru care a fost declarat liber de contract. Astfel, a putut fi legitimat de clubul Pandurii Targu Jiu.

Federer si Clijsters, regele si regina tenisului in 2005

Intr-o gala care s-a desfasurat marti noapte, la Miami, in Statele Unite ale Americii, elvetianul Roger Federer si belgianca Kim Clijsters au fost premiati in calitate de „cei mai buni jucatori de tenis din anul 2005”. Federer (24 de ani, aflat pe primul loc in topul ATP) a avut un palmares impresionant anul trecut, el obtinand 84 de victorii si suferind doar patru infrangeri. Jucatorul din Tara Cantoanelor si-a adjudecat 11 turnee, dintre care doua de Mare Slem (Wimbledon si US Open). Clijsters (22 de ani), fiica unui fost international belgian de fotbal, a lipsit de pe terenuri de-a lungul intregului an 2004, dar a avut o intoarcere fantastica pe courts-uri, in cel urmator. Prilej pentru ea de a fi gratulata cu titlul neoficial de „jucatoare avand cea mai importanta revenire”. Kim Clijsters a ajuns, in prezent, pe locul secund al ierarhiei din WTA (Asociatia Jucatoarelor Profesioniste). La dublu, au fost premiati fratii gemeni yankei, Bob si Mike, iar la femei – tandemul americano-australian format din Lisa Raymond si, respectiv, Samantha Stosur.
Grupaj realizat
de Dragos TRESTIOREANU