Din aceasta luna, salariatii din sistemul sanitar vor primi salarii mai mari cu 5%, si o alta majorare de 6% din 1 septembrie. Acest aspect este prevazut intr-unul dintre punctele protocolului semnat, zilele trecute, intre Ministerul Sanatatii si Federatia SANITAS.
Pe langa majorarea salariala, protocolul mai prevede, printre altele: acordarea integrala a drepturilor salariale si a sporurilor prevazute de actele normative in vigoare si de Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara, asimilarea restantelor salariale cu datoriile catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, initierea modificarilor legislative pentru includerea sporurilor specifice in salariul de incadrare, finalizarea acordarii premiului anual pentru 2005 in cursul acestei luni si acordarea a 20 de tichete de masa/ luna/salariat. De asemenea, s-a mai convenit asupra acordarii unor facilitati personalului din sistemul sanitar, blocarea disponibilizarilor in cursul acestui an si elaborarea unui normativ de personal, minim si obligatoriu, pentru angajatorii publici si privati din sistemul sanitar.
S-a insistat, in acelasi context, si in privinta necesitatii consultarii reprezentantilor Federatiei in cadrul procesului de reforma a sistemului sanitar, precum si a participarii Ministerului Sanatatii la intalnirile cu caracter national ale Federatiei SANITAS pentru realizarea unui schimb direct de informatii si opinii privind derularea procesului de reforma.
G. CHITU