Batranica e vazuta ca paravan pentru gestionarea a zeci de milioane de euro prin firmele unor oameni politici din PD si de la Presedintie
________________________________________________



Dupa matusa Tamara, cea care a lasat o mostenire importanta familiei Nastase, un nou scandal a izbucnit in presa de ieri, urmare a publicarii unui comunicat semnat de Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica. Acesta a facut dezvaluiri asupra grupurilor de interese din jurul presedintelui Basescu, afirmand ca senatoarea PD Cornelia Cazacu a prins contracte de zeci de milioane de euro, din partea Primariei Capitalei, printr-o firma la care actionar principal este mama sa – Elena Gheorghe. „La fel ca in cazul matusii lui Adrian Nastase, familia Cazacu isi ascunde afacerile in spatele unei doamne septuagenare. Mama senatoarei Cazacu, care are 70 de ani si locuieste in Urlati, patroneaza firma care a primit de la primarii Traian Basescu si Adriean Videanu contractele pentru repararea marilor bulevarde ale Bucurestiului”. In fapt, Elena Gheorghe apare la Registrul Comertului ca actionar principal la firma Eurovia International Construct SA. Conform lui Mugur Ciuvica, la data de 30 august 2005, aceasta societate a semnat cu Primaria Capitalei un contract privind gestionarea si intretinerea post garantie a unor strazi. Ceea ce atrage atentia este valoarea pe care s-a batut palma: nu mai putin de 21 de milioane de euro!
Pornind de la aceste declaratii, am incercat sa dam de urma pensionarei care face afaceri de succes, deplasandu-ne ieri la Urlati.
Gheorghe Elena, mama senatoarei PD, traieste intr-adevar in orasul prahovean, intr-o vila aflata pe strada Cuza Voda, la numarul 20. Imobilul, pe care il vedeti in fotografia alaturata, a fost construit in urma cu trei ani, pe locul unde familia avea casa batraneasca. „Au ridicat-o in cateva luni si nu stiu alta mai frumoasa pe-aici”, ne-a declarat un vecin care, din motive lesne de inteles, nu a dorit sa-i fie facut public numele. In momentul cand am descins, portile vilei erau ferecate si nimeni nu parea sa fie inauntru. Lucru confirmat de vecinii care ne-au spus ca mama senatoarei Cornelia Cazacu locuieste, intr-adevar, in casa respectiva, insa a plecat la Bucuresti inca de saptamana trecuta si nu s-a intors pana acum. Tot de la ei am aflat ca pensionara nu pare a administra o afacere de asa anvergura in Bucuresti, pentru ca sta mai mult la Urlati. „Mai vin la sfarsit de saptamana si fiicele ei dar, de obicei, este ajutata de tanti Lenuta (n.n. – o vecina de pe strada) si de un tanar. Nu ne prea vorbeste, dar o vedem destul de des, facandu-si de lucru prin curte”, ne-au mai marturisit vecinii Elenei Gheorghe. Acestia sustin ca pensionara de 70 de ani ar avea ceva experienta in domeniul financiar, pentru ca multi ani a lucrat la Cooperatie, mai intai pe post de casier si apoi ocupand functia de contabil. Lucru care nu justifica, insa, succesul inregistrat de firma de constructii Eurovia International Construct SA. Insa Mugur Ciuvica spune ca o explicatie tot ar exista: „Potrivit declaratiei de avere pe care a depus-o in mai 2005, Adriana Saftoiu, actual consilier prezidential, purtator de cuvant al presedintelui Romaniei si sef al Departamentului Comunicarii Publice, a fost, inainte de a veni la Administratia Prezidentiala, consilier al uneia dintre firmele familiei Cazacu. In acea perioada, era sefa Biroului de presa al PD si se ocupa de aparitiile publice ale lui Traian Basescu. Practic, Adriana Saftoiu lucra atat pentru primarul general, cel care dadea contracte din bani publici familiei Cazacu, cat si pentru familia Cazacu, care beneficia de aceste contracte”.
Din toate acestea, rezulta ca septuagenara Elena Gheorghe a fost scoasa in fata pe post de paravan pentru afacerile fiicei sale. Care afaceri il implica si pe presedintele Basescu. Intai, pentru ca inca de pe vremea cand actualul presedinte era primar general, firma in cauza incasa bani frumosi din contractele cu Primaria Capitalei. Apoi, pentru ca respectivele afaceri au fost consiliate de Adriana Saftoiu, persoana aflata in imediata apropiere a presedintelui Basescu. Cazul, pe buna dreptate, a fost asemuit cu cel al „matusii Tamara”, si este cu atat mai grav cu cat sumele vehiculate sunt incomparabil mai mari decat averea mostenita intr-un mod putin credibil de familia Nastase. Ramane de vazut daca va fi tratat cu aceeasi atentie de organele de ancheta si daca, nu cumva, implicarea unor persoane dintr-un partid aflat la Guvernare va face Politia si Parchetul sa inchida ochii.

Iulian MAXIM, Mihai CIOBANU

Senatorul PD – Cornelia Cazacu – criticata de colegii de partid



Colegii de partid ai senatorului PD Cornelia Cazacu cred ca aceasta a gresit atunci cand si-a trecut afacerile pe numele mamei. Un lider important al democratilor – senatorul de Prahova, Paula Ivanescu, spune insa ca situatia Corneliei Cazacu nu este singulara si nu reprezinta o incalcare a legii. La randul sau, Cazacu declara ca toate contractele au fost castigate cu licitatie si nu are ce sa isi reproseze. Ciuvica aduce in discutie si colaborarea Adrianei Saftoiu, la una dintre firmele familiei Cazacu. Actualul purtator de cuvant al Cotroceniului spune ca nu ea este tinta lui Ciuvica, ci Traian Basescu.