Intr-un comunicat de presa primit de la Filiala Prahova a PNL se mentioneaza ca, luandu-se act de demisia lui Dinu Patriciu din functia de presedinte al acestei organizatii, Biroul permanent teritorial s-a intrunit, ieri, intr-o sedinta extraordinara pentru a desemna noul sef al liberalilor din judet. „In conformitate cu prevederile art.93 din Statutul PNL – se spune in comunicat – Biroul permanent teritorial a procedat la desemnarea unui presedinte interimar din randul vicepresedintilor filialei”, iar in urma votului exprimat castig de cauza a avut deputatul Adrian Semcu. El a fost, dealtfel, singurul vicepresedinte care si-a depus candidatura, ceilalti trei – deputatii Horia Toma, Ion Luchian si Ion Preda – neoptand pentru aceasta functie.
Ieri, l-am contactat telefonic pe noul lider al liberalilor prahoveni cu care am avut un scurt dialog:
– Care-i starea de spirit din organizatie dupa demisia lui Dinu Patriciu?
– Starea de spirit este aceeasi; mergem inainte cu aceeasi echipa in formula celor patru vicepresedinti si a noului secretar coordonator. Este foarte adevarat, nu ne asteptam la demisia lui Dinu Patriciu dar speram ca momentul acesta sa treaca usor.
– Cu ce obiective porniti in noua calitate de sef al liberalilor din Prahova?
– Obiectivele sunt foarte clare, cel putin pentru mine – sa obtinem rezultate bune, astfel incat sa nu facem de ras munca de opt ani a presedintelui Dinu Patriciu, care a fost alaturi de noi, chiar daca prezenta sa efectiva in Prahova nu a fost o permanenta. Dar ne-a sprijinit si stim toti cum a crescut Filiala Prahova a PNL de prin ’98 pana acum.
– In ce masura va bucurati de sprijinul organizatiilor din teritoriu?
– Fiind un vechi membru de partid – sunt liberal din 1990 – si cunoscand toate organizatiile locale, gratie faptului ca m-am ocupat, ca vicepresedinte, de problemele organizatorice – pot sa spun ca ma cunosc toti; chiar daca nu ma pot lauda ca toti sunt si alaturi de mine. Am fost insa, singurul candidat la functia de presedinte interimar si daca am primit girul celorlalti membri din Biroul permanent inseamna ca exista un sprijin clar pentru mine. De fapt, impreuna cu ceilalti din conducere si cu toate organizatiile locale – unele foarte puternice – vrem sa ne indeplinim ceea ce ne-am propus, cu speranta ca si liberalii din Prahova vor avea un cuvant de spus.
– Cat va dura interimatul?
– Conform Statutului, interimatul poate sa dureze pana la 90 de zile. Pana atunci trebuie organizata o conferinta judeteana pentru alegerea conducerii.
– Ce prioritate are pe agenda dv fuziunea cu PD?
– Eu nu pot sa spun ca este o prioritate deoarece nu Filiala Prahova a PNL hotaraste asa ceva. Poate ca astazi si maine (ieri si astazi – n.n.), la Sinaia – in cadrul intalnirii presedintelui PNL – Calin Popescu Tariceanu, cu ministrii si secretarii de stat liberali – va fi abordata si problema fuziunii cu PD. Oricum, aceasta va fi hotarata numai la nivel central, chiar daca vom avea si noi, filialele judetene, un cuvant de spus, in urma discutiilor pe care le vom avea in organizatiile locale. Dar cred ca, deocamdata, este prematur sa discutam despre fuziunea PNL cu PD.
* * *
Biroul permanent a desemnat-o, ieri, pe dna deputat (de Calarasi) Adina Valean, in functia de secretar coordonator al filialei, functie care devenise vacanta in urma demisiei lui Nicolae Alexandri. Adina Valean este prahoveanca si facea parte, si pana acum, din Biroul permanent judetean.
Conducerea Filialei judetene a PNL a mai transmis, de asemenea, presei, si o declaratie politica in care isi exprima „regretul fata de demisia domnului Dinu Patriciu din functia de presedinte al PNL Prahova”. In context, fostii subalterni pe linie de partid ai lui Patriciu considera ca gestul sau „este unul cu o mare semnificatie morala, care arata, pe deplin, devotamentul sau pentru Partidul National Liberal”.
Leon CHIRILA