Pr. Gheorghe Lazar, protoiereu al Protoieriei Ploiesti:

Prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu, neamul omenesc a fost indreptat spre o noua era de civilizatie

– Ce semnificatie are Sfanta Sarbatoare a Craciunului din punctul de vedere al invataturii crestin-ortodoxe?
– Nasterea Domnului sau Sfantul Craciun, una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, inseamna intruparea Fiului lui Dumnezeu in lume, inseamna practic doua milenii de traire a acestei bucurii atat pentru popoarele crestine cat si pentru cele pagane. Spun asta fiindca „plinirea vremii” asa cum au proorocit sfintii prooroci ai Vechiului Testament, a fost asteptata nu numai de catre poporul ales in sanul caruia s-a nascut Mantuitorul Hristos prin puterea Tatalui si a Duhului Sfant, ci si de alte popoare. Prin intruparea Fiului lui Dumnezeu s-a restaurat firea umana, neamul omenesc este indreptat spre o noua era de civilizatie fiindca invatatura Domnului nostru Iisus Hristos avea sa revolutioneze lumea, avea sa ajute poporul ales sa perceapa „taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta”, cum spune Sfantul Apostol Pavel, iar pe popoarele pagane sa se converteasca la crestinism.
– Care este randuiala crestina care ar trebui urmata de fiecare dintre noi in toata perioada care premerge Sfintei Sarbatori?
– Pentru noi, crestinii, Sfanta Sarbatoare a Nasterii Domnului are o importanta deosebita pentru ca, timp de 40 de zile, ne pregatim cu post, cu rugaciune, cu savarsirea faptelor bune, cu iubire si iertare fata de cei din jur, ne cercetam cugetul inimii si constiinta, mergem la duhovnic sa ne marturisim pacatele si, cu evlavie si smerenie, venim in fata Sfantului Altar pentru a primi Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie. In ultimele zile ale postului, credinciosii asteapta la casele lor sa fie vizitati de preoti cu icoana Nasterii Domnului, apoi cheama preotul sa faca sfestanie, adica slujba de sfintire si binecuvantare a casei. In prima zi de Craciun, fiecare crestin e bine sa participe la slujba, care in bisericile din Ploiesti, va incepe la ora 6,00, dupa care sa mearga spre casa cu pace, cu liniste si bucurie, sa se aseze la masa dragostei cu toti membrii familiei.
– Se vorbeste in ultima vreme de o adevarata „industrie” a Sarbatorilor, de faptul ca acestea risca sa-si piarda treptat semnificatia sacra, profund religioasa. Ce parere aveti?
– In ceea ce ma priveste, dar si din semnalele pe care le am de la fratii preoti, nu pot spune ca percep o desacralizare a sarbatorilor. Din an in an, oamenii isi manifesta tot mai mult dorinta de induhovnicire, de a cauta si a patrunde in miezul sarbatorii. Daca sunt si semeni de-ai nostri care nu respecta sfanta traditie, ii indemn la cumpatare, dupa dreapta socoteala si la echilibru. As vrea sa inchei cu cuvintele transmise de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, cu ocazia Craciunului: “Avandu-l neincetat cu noi si in noi pe Mantuitorul Hristos, care, prin Duhul Sfant, lucreaza in Biserica la mantuirea noastra, ajungem sa urcam prin credinta si fapte bune (…) spre implinirea poruncii Domnului «Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru Cel Ceresc desavarsit este»”.
Raluca ENE