Vanzarea ilegala a pocnitorilor sau petardelor = inchisoarea de la 3-12 ani

Serviciul arme, explozivi si substante toxice din cadrul IPJ Prahova, condus de comisarul Nicolae Negoita, continua operatiunea „Racheta”

– Sarbatorile de iarna nu aduc doar bucurii ci, din pacate, si… arsuri sau chiar vatamari corporale grave. Aceasta, din cauza petardelor ori pocnitorilor aruncate aiurea de indivizi iresponsabili. Ce faceti, domnule comisar, pentru a preintampina asemenea fapte?
– Pana in prezent, am eliberat 26 de autorizatii pentru comercializarea de obiecte pirotehnice de distractie – cum le numeste legea – si am vizat alte 85. Pentru evitarea evenimentelor nedorite, inaintea eliberarii autorizatiei, titularului acesteia i se face instructajul – pe care-l si semneaza – cu privire la ce artificii are voie sa vanda, in ce conditii s.a.m.d.
– Dintre obiectele pirotehnice de distractie, cele mai periculoase sunt petardele si pocnitorile. Asta din simplul motiv ca sunt folosite, intotdeauna, neglijent. Cu efecte…
– Daca persoana langa care bubuie este bolnava de inima, distractia unora poate insemna efectiv decesul acesteia. In alte cazuri, victima poate pierde un ochi, se poate alege cu diverse rani, dupa cum, aruncata aiurea, petarda poate declansa si un incendiu. Din aceste motive, potrivit Legii nr. 126/95, republicata, pocnitorile si petardele se pot comercializa de catre persoanele autorizate, in locuri special amenajate de primarii, doar in intervalul 27-30 decembrie, si folosi numai in perioada 31 decembrie 2005 – 1 ianuarie 2006.
– Cu toate acestea, in goana lor dupa castig, unii comercianti ambulanti au si inceput demonstratiile practice, pentru atragerea clientilor. Cati ati prins, pana acum?
– Trei: doi au fost amendati cu cate 12 milioane de lei, iar in cazul celui de-al treilea, pentru ca fapta a fost considerata infractiune – a fost sesizat Parchetul.
– Care-i planul de bataie pentru zilele urmatoare?
– Continuam actiunea „Racheta”, declansata la nivel national, aceasta insemnand controale in depozitele en gros – pentru a vedea legalitatea importurilor obiectelor artizanale – in targuri, oboare, piete, supermarketuri. Riposta va fi ferma. Cine incalca legea, incaseaza amenzi de pana la 2.000 RON, indiferent ca este persoana fizica sau juridica, ori se alege cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Din fericire, in ultimii 4 ani, n-am inregistrat, in Prahova, cazuri de vatamari grave sau de decese, din cauza petardelor sau pocnitorilor.
D. CONSTANTIN