Un decret religios, „fatwa”, cere tinerilor musulmani sa se calmeze

Uniunea organizatiilor islamice din Franta (UOIF) a emis un decret religios, „fatwa”, in care condamna violentele de pe teritoriul francez „cu cea mai mare fermitate” si face apel la tinerii musulmani sa se calmeze, dupa 11 nopti de violente in cartierele sarace din intreaga tara, soldate cu 1.408 vehicule incendiate si 395 de interpelari, potrivit ultimului bilant.
Intr-un comunicat, UOIF cere, „insistent, revenirea la calm in cel mai scurt timp”. Decretul „interzice oficial oricarui musulman care cauta multumirea si iertarea divina sa participe la vreo actiune care dauneaza fara discernamant unor bunuri private sau publice sau care atenteaza la viata altuia”.


„A contribui la aceste exactiuni este un act ilegal”, se afirma in comunicatul UOIF. „Orice musulman care traieste in Franta, fie el cetatean francez sau oaspete in aceasta tara, este indrituit sa ceara respectarea cu scrupulozitate a persoanei sale, a demnitatii si convingerilor sale si sa actioneze pentru mai multa egalitate si justitie sociala. Dar, aceasta actiune, fie ca este intreprinsa in mod concertat sau spontan, nu trebuie in nici un caz sa se faca in contradictie cu invataturile amintite si dreptul care ghideaza viata comuna”, adauga comunicatul.