Sustine col. Marian Burloi, seful Inspectoratului pentru situatii de urgenta Prahova
Subiect la ordinea sezonului rece: intoxicatiile cu monoxid de carbon, incendii, explozii s.a.m.d. Cauzele – aceleasi: instalatii improvizate, emanatii de gaze de la aragazul lasat deschis in timpul noptii sau: omiterea reviziei periodice a sistemului electric, a instalatiei de gaze s.a.m.d.
Intrebarea care se pune: fata de anii precedenti, situatiile prezentate mai sus au cunoscut o recrudescenta sau cetatenii au devenit mai constienti de riscuri ? Interlocutor, colonel Marian Burloi – inspector sef in cadrul Inspectoratului judetean pentru situatii de urgenta Prahova. Dupa afirmatiile sale, fenomenul se mentine in aceiasi parametri. Lucru imbucurator: au scazut cazurile in care era nevoie de interventia personalului din institutia amintita la agentii economici privati. Si asta pentru ca acestia au devenit mai grijulii cu afacerile proprii, fata de perioada in care firmele erau ale statului.
Cu totul altfel se prezinta situatia in cazul omului de rand. Si, in special, a celor din medii sociale precare. „Se merge pe principiul „Lasa ca doar nu mi s-o intampla tocmai mie”, iar cei in cauza ignora si cele mai elementare masuri de precautie. Lasa, de exemplu, aragazul aprins peste noapte, in ideea ca nu se va intampla nimic. Ei bine, uite ca se intampla, din nefericire”.(M. Burloi).
Poate parea paradoxal, dar dupa afirmatiile interlocutorului nostru, „exista oameni care nu constientizeaza efectiv riscul. Sigur, este de bun-simt sa-ti inchipui ca un aragaz lasat deschis in timpul noptii reprezinta un pericol, dar efectiv nu realizeaza acest lucru. Aici incercam noi sa facem ceea ce se numeste prevenire, mai ales in localitatile din judet”. Cu referire la ultimele, la nivel de fiecare primarie exista Serviciul public voluntar pentru situatii de urgenta. Obligativitate: de a efectua controale pe raza comunelor si de a raporta la „centru” eventualele nereguli. Sigur, Serviciul public isi face datoria, atentionand cetatenii, dar ” una li se spune, alta fac. De exemplu, revizia anuala a instalatiei electrice sau de gaze este omisa pentru simplul fapt ca necesita cheltuieli destul de mari din partea beneficiarului. Pe de o parte, este de inteles acest lucru, in cazul persoanelor cu venituri reduse, dar pe de alta, trebuie sa puna in balanta si riscurile la care se expun”.
Dincolo de aspectele mai sus-amintite, interlocutorul nostru a mai tinut sa avertizeze ca nu-i de gluma, mai ales acum, in sezonul rece, cu instalatiile de incalzire improvizate sau defecte. „Sunt, de exemplu, in comune, cazuri in care cosurile de la sobe nu sunt curatate. Omul face focul, iar consecintele pot fi din cele mai grave. Mai apoi, se intreaba „De ce tocmai mie mi s-a intamplat acest lucru?”. Raspunsul este simplu: neglijenta si ignoranta”. (M.Burloi)
(F.T.)